1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Karpalot ovat poimintakypsiä – sadosta on tulossa hyvä

Karpaloa poimitaan lähinnä kotitalouksien tarpeisiin sekä torikauppaan ja pienille yrityksille. Pääosa karpalon sadosta jää poimimatta.

Kotimaan uutiset
Marjoja maassa
Anssi Leppänen / Yle

Soilla ja nevoilla koko maassa kasvava karpalo on kypsynyt pomintakypsäksi. Karpaloa voi kerätä lumen tuloon saakka. Tänä vuonna karpalosta saadaan ihan hyvä sato, arvioi luonnontuotteiden talteenottoa edistävä Arktiset Aromit ry.

Pääosa karpalon 20 - 25 miljoonan kilon vuosisadosta jää keräämättä. Kotimaista karpaloa poimitaan lähinnä kotitalouksien tarpeisiin, torikauppaan sekä pienille yrityksille, jotka tekevät kotimaisista marjoista tuotteita.

Yrityksillä on ollut tänä syksynä vaikeuksia saada suomalaista karpaloa. Ulkomaiset poimijat lähtevät maasta puolukkakauden päättyessä, eikä kotimaisilta marjastajilta saada marjaa myyntiin riittävävästi, kertoo Arktiset Aromit ry tiedotteessaan.

Elintarviketeollisuus tuo karpaloa Suomeen Venäjältä tai viljeltynä Pohjois-Amerikasta.

Kirpeän makuisesta karpalosta voi valmistaa mehuja, hyytelöitä ja hilloja. Karpaloa voi säilöä pakastettuna tai puolukan tapaan survoksena.

Arktiset Aromit ry:n mukaan myös puolukoita löytyy luonnosta vielä hyvin talven tarpeisiin.

Lue seuraavaksi