Lukioiden kasvaminen uuvuttaa opinto-ohjaajia – moni haaveilee omasta yrityksestä

Opinto-ohjaajilla on lukioissa nykyään liian vähän aikaa oppilaan ohjaukseen, vaikka ohjaamisen tarve on kasvanut. Moni opinto-ohjaaja haaveilee omasta yrityksestä, jossa ohjaamista saisi tehdä kiireettömästi.

Kotimaa
Opiskelijat tekevät muistiinpanoja.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolainen Leena Ståhlberg vaihtoi elokuussa opinto-ohjaajan työt yksityisyrittäjyyteen. 16 vuotta Kuopion lyseon lukion opinto-ohjaajana toiminut Ståhlberg perusti oman yrityksen, joka antaa uraohjausta ja auttaa muun muassa nuoria löytämään tulevaisuuden ammatin. Ståhlberg kertoo halunneensa lisää aikaa opinto-ohjaukseen.

– Lukiossa yhtä opiskelijaa kohti oli suunnilleen tunti henkilökohtaista opetusta koko lukioaikana. Se on ihan liian vähän, kun avuntarvitsijoita on yhä enemmän ja enemmän. Nykyään on valtavasti tietoa, jota oppilaiden pitäisi saada jo ennen jatko-opintoja ja myös paljon valinnanvaraa esimerkiksi ammatinvalinnassa, Ståhlberg kertoo.

Lukiolaisilla on entistä enemmän kysyttävää ja kyllä ohjaus tulee lisääntymään.

Anne Sivén

Monissa lukioissa opinto-ohjaajien määrä on liian pieni verrattuna oppilasmäärään. Lukiolaisten Liitto suosittelee, että yhtä opinto-ohjaajaa kohti olisi 200–250 oppilasta. Kuopiossakaan kaikki lukiot eivät ole pysyneet suosituksissa, koska oppilaiden sisäänottomääriä on nostettu.

– Lukiolaisilla on entistä enemmän kysyttävää ja kyllä ohjaus tulee lisääntymään. Meilläkin Kallaveden lukiossa oppilaita on tällä hetkellä koko ajan jonossa, koska esimerkiksi kaksoistutkinnon suorittavilla on paljon kysymyksiä, kertoo Kallaveden lukion opinto-ohjaaja ja Pohjois-Savon opinto-ohjaajien puheenjohtaja Anne Sivén.

"Monen opinto-ohjaajan haaveena on oma yritys"

Leena Ståhlberg on perustanut ammatinvalintaohjausta tarjoavan yrityksen lähes ensimmäisten joukossa Suomessa. Helsingistä ja Tampereelta löytyy muutamia alan yrittäjiä, mutta Itä-Suomessa Ståhlberg on tällä hetkellä tiettävästi ainoa. Monilla opinto-ohjaajilla on kuitenkin sama haave.

– Opojen keskuudessa on tullut ilmi, että monen haaveena on oma yksityinen yritys, jossa ohjaustyötä voisi tehdä rauhassa ja aikaa olisi enemmän. Tietysti ohjausta löytyy nykyään myös TE-toimistoista ja erilaisista hankkeista, mutta uskon, että yksityisyrittäjillekin on kysyntää, sanoo Pohjois-Savon opinto-ohjaajien puheenjohtaja Anne Sivén.

Myös Ståhlberg uskoo, että ohjausyrittäjyys on kasvava ala. Ståhlberg tarjoaa yrityksessään ohjausta paitsi nuorille, myös uutta suuntaa elämässään etsiville aikuisille.

– Tällä hetkellä asiakkaista enemmistö on nuoria, lukiolaisia tai juuri lukion tai ammattikoulun käyneitä, jotka ovat ilman opiskelupaikkaa.

Yrittäjänä Ståhlberg pyrkii toimimaan samoilla periaatteilla kuin opinto-ohjaajana. Kenellekään ei anneta suoria vastauksia, vaan tarjotaan apua kiinnostuksen kohteiden ja omien vahvuuksien etsimiseen.

– Monesti oppilaat saattavat sanoa haluavansa ammattiin, jossa on hyvä palkka tai varma työllisyys. Yritän kuitenkin kannustaa pitkäaikaisempaan ajatteluun ja etsitään myös alaa, joka tuntuu omalta ja johon on intohimoa. Itse löysin intohimon ohjaamiseen ja haluan nyt toteuttaa sitä eri tavalla.