Äänekoskella ei pelätä Fennovoiman riskejä

Äänekoskella uskotaan edelleen vahvasti Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kannattavuuteen. Äänekosken Energia on yksi niistä kuntien omistamista energiayhtöistä, jotka omistavat Fennovoima Oy:n. On epäilty, että kunnat avasivat yhtön omistusjärjestelyn kautta veronmaksajien loputtoman piikin hankkeen mahdollisille tappioille.

Äänekoski
Havainnekuva suunnitellusta ydinvoimalasta.
Havainnekuva suunnitellusta ydinvoimalasta. Fennovoima

Keskustelua mahdollisista riskeistä on avannut muun muassa kuntien tilintarkastusyhtiön Audiaturin entinen toimitusjohtaja, kaupunkineuvos Pentti Hakuinen. Hakulinen toteaa tuoreessa Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, että energiayhtiöiden johto haluaisi vaieta kuoliaaksi keskustelun riskeistä.

Ongelman ydin on hänen mukaansa energiayhtiöissä yleinen Mankala-periaate: kun tavallisissa osakeyhtiöissä vastuu veloista rajautuu sijoitettuun pääomaan, kun taas Mankala-järjestely tarkoittaa sitä, että omistajat vastaavat yhteisvastuullisesti veloista, vastuista sekä kyttö- ja huoltokustannuksista.

Äänekoskella riskit arvioitiin etukäteen

Omistusjärjestelyn edullinen puoli on se, että se takaa osingon sijaan omistajille kiinteähintaista sähköä. Tämä on edelleen se etu, jonka perusteella esimerkiksi Äänekosken kaupungin kannattaa olla hankkeessa mukana. Äänekosken Energian hallituksen puheenjohtaja Marko Tuhkanen (sd.) kertoo, että riskeistä tehtiin ulkopuolisen selvittäjän tekemänä riittävä analyysi.

Tulimme siihen tulokseen, ettei mitään mahdotonta riskiä kuntalaisten kannalta toteudu.

Äänekosken Energian hallituksen puheenjohtaja Marko Tuhkanen (sd.)

– Päädyttiiin selvitysten perusteella siihen, että tulevaisuudessa sähkön hinta tulee joka tapauksessa nousemaan. Eli tämä kymmenen vuotta, kun luvataan takuuhintana 50 euroa per megawatti on varsin kilpailukykyinen ja vielä siitä seuraavat kymmenen vuotta eteenpäin. Riskikartoitushan teetettiin täysin ulkopuolisella taholla ja sen läpikäytyämme tulimme siihen tulokseen, ettei mitään mahdotonta riskiä kuntalaisten kannalta toteudu.

Tuhkasen mukaan päätöstä tehtäessä painoi tietoisuus siitä, että sähkön markkinahinta tulee lähivuosikymmeninä varmasti nousemaan. Haluttiin taata riittävän vahva oma sähköntuotanto ja olla tässä mielessä riippumattomia sähkön pörssihinnan vaihteluista.

– Ei sähkön hinta voi jatkuvasti olla tällä tasolla kuin nyt. Todennäköisesti lähivuodet kyllä, mutta kun mennään kymmenen vuotta eteenpäin markkinoilta poistuu tuotantoa ja näillä markkinahinnoillla ei uusia korvaavia investointeja tule tilalle. Kohtuullisen hintaisella perusvoimalla on varmasti kysyntää jatkossa.

Kun päätöstä tehtiin myös omistusjärjestelyn ja rakennusaikataulun mahdollisen venymisen aiheuttamat riskit pyrittiin ottamaan huomioon:

– Kyllä ne siellä laskelmissa näkyy, mitä tarkoittaa jokainen vuosi, jos rakennushanke myöhästyy. Pikku myöhästyminen venettä kaada millään lailla, toisaalta kyllä uskomus on vahva, että kun tämä Olkiluoto kolmonen on koeponnistettu ja Tukesin määräykset turvallisuudesta kerran käyty läpi, niin seuraavat projektit tulevat olemaan paljon helpompia, Tuhkanen uskoo.

Valtuustolla oli riittävästi tietoa

Myöa Äänekosken kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Tiusanen (kesk.) kertoo, että kaupunginvaltuutetut saivat Fennovoiman omistusjärjestelystä ja hankkeen kannattavuudesta etukäteen riittävät tiedot:

– Kyllä kaupungille on tullut tietoa ja kyllä päättäjillä on ollut tietoa saatavissa, jos on ollut halua hankkia sitä.

Jos rakennushanke viivästyy, voidaan riskejä Tiusasen mukaan tarpeen mukaan tarkastella uudelleen. Mutta tässä vaiheessa ei ole syytä huoleen:

- No kyllä, kyllä minä olen sitä mieltä, että se on hyvä asia, ainakin jos kaikki menee putkeen. Tietysti sitten, jos tulee viivästymisiä ja joudutaan maksamaan sitä hanketta eikä saada tuloa, niin se riskihän siinä on olemassa. Mutta muuten tämä hanke, kyllä minä luotan siihen ja on hyvä, että ollaan siinä mukana, Tiusanen toteaa.