1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanha maine painaa: asuntoja merinäköalalla pilkkahinnalla

"Mikä niissä on vikana?" kysellään kiinteistövälittäjältä, joka kaupittelee merinäköalalla varustettua, remontoitua kaksiota jopa alle 20 000 eurolla. Ei mikään. Paitsi paikallisten mielikuva vanhasta, tehdastyöläisille rakennetusta kerrostalolähiöstä. Sellainen on Kemin Rytikari.

Paljonko maksaisit esimerkiksi tästä näkymästä remontoidussa kaksiossa Ruuhka-Suomessa? Kemin Rytikarissa hinta on reippaasti alle 20 000 euron. Kuva: Laura Valta / Yle

Kemin Rytikarissa myytävien asuntojen hinnat hämmästyttävät monia asunnonostajia. Ruuhka-Suomen hintoihin verrattuna merellisen asuinalueen hinnat ovat vain murto-osa.

– Täällä maksetaan periaatteessa remontista, asunnon saa kaupan päälle, naurahtaa kiinteistövälittäjä Sisko Ylätalo.

Ylätalo arvioi, että alhaisten hintojen syynä on Rytikarin historia: paperitehtaan työläisille rakennettiin satoja asuntoja erityisesti 60- ja 70-luvuilla, ja tehtaan väkimäärän vähentyessä on asuntojakin jäänyt tyhjilleen.

– Moni tehtaan työntekijä ei enää nykyään halua asua tehtaan vieressä. 

Täällä maksetaan remontista, asunnon saa kaupan päälle.

Huono mielikuva vanhaa perua

Olosuhteiden huonoudesta ei voi olla kyse, sillä alue on rauhallinen ja vehreä, ja päivittäispalvelut löytyvät läheltä. Kaupunkiin tosin on matkaa kymmenisen kilometriä, ja julkinen liikenne rajallista.

Osasyynä voi olla paikallisten vähemmän mairitteleva mielikuva alueesta. Sekä kiinteistövälittäjän että alueen aktiiviasukkaan Eija Pirjetän mukaan sekin on turhan vanhaa perua.

– Täällä on äärettömän kaunista. Luonto on lähellä, vesi on lähellä, kaikki on kävelymatkan päässä. Täällä ihmiset tuntevat toisensa ja pitävät huolta toisistaan, kehuu Pirjetä asuinympäristöään.

Ulkopaikkakuntalaisille helmi

Pirjetä itse ei muuttaisi pois mistään hinnasta. Hän on ehdottoman varma, että Rytikari on Kemin paras alue, mutta tietää hyvin mitä moni paikallinen ajattelee.

Luonto on lähellä, vesi on lähellä. Täällä ihmiset pitävät huolta toisistaan.

– Me, jotka asumme täällä, emme ymmärrä sitä kun sanotaan, että "en ikinä muuttaisi Rytikariin". Olemme hirvittävän pahoillamme siitä. Tai kun sanotaan, että täällä tapahtuu rikoksia. Eihän täällä tapahdu, Pirjetä kumoaa harhaluuloja.

Kuvaavaa on se, että kiinteistövälittäjän on helpointa markkinoida Rytikarin asuntoja muualta muuttaville.

– Ne, jotka tulevat muualta, ymmärtävät millaisen helmen he löytävät, kun ostavat pienellä rahalla hyvin hoidetun asunnon näin hienosta paikasta, Sisko Ylätalo sanoo.