Piinkova liikemies rakasti kauneutta – Kordelinin taideaarteet Hämeenlinnaan

Hämeenlinnan Taidemuseon syys- ja talvikauden näyttely esittelee kaksi merkittävää taidekokoelmaa. Taiteilijain hyväksi -näyttelyssä on esillä taidetta Alfred Kordelinin säätiön ja Eino Valtosen kokoelmista. Suomalaisen kultakauden taiteen huipputeoksia Gallen-Kallelasta Järnefeltiin on näin laajasti harvoin tarjolla.

Kotimaa
Rafael Ellmén: Alfred Kordelin, 1910, öljy kankaalle. Alfred Kordelinin säätiön hallussa
Ville Välimäki / Yle

Seesteisyys ja levollisuus. Näin kuvailee Hämeenlinnan Taidemuseon (siirryt toiseen palveluun) amanuenssi Päivi Viherluoto sedän ja veljenpojan eli Alfred Kordelinin (säätiön) ja Eino Valtosen näyttelyitä, jotka esittelevät suomalaisen kultakauden taiteen huipputeoksia, todellisia herkkupaloja.

Viherluoto muistuttaa, että Eino Valtosen kokoelma on harvinaista katsottavaa, koska se ei ole vielä koskaan kiertänyt kokonaisuutena missään.

– Valtosen suku lahjoitti kokoelman vuonna 2009 Rauman taidemuseoon, missä se on ollut esillä. Olemme täällä Hämeenlinnassa erityisen iloisia siitä, että saimme sen tänne, Päivi Viherluoto sanoo.

Olemme täällä Hämeenlinnassa erityisen iloisia siitä, että saimme sen tänne.

Päivi Viherluoto

Molemmat näyttelyt vilisevät tunnettuja nimiä kuten Juho Rissanen, Tyko Sallinen, Wäinö Aaltonen, Tuulikki Pietilä, Elin Danielson-Gambogi, Hjalmar Munsterhjelm, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt.

Kordelinin säätiön (siirryt toiseen palveluun) kokoelmasta on esillä lähes 140 teosta ja Rauman Taidemuseosta vierailulla olevassa Eino Valtosen kokoelmassa on 25 teosta.

– Eino Valtosen kokoelmassa niin maisemat kuin henkilökuvatkin ovat hyvin tyyniä, rauhallisia, Viherluoto sanoo. Valtosen keräämissä töissä näkyy hyvin myös valonkäsittely. Esimerkiksi Gallen-Kallelan maisemissa ja Victor Westerholmin Maarianhamina-maisemassa.

Myös Kordelinin kokoelmassa on Viherluodon mukaan tietynlaista rauhaa ja klassista henkeä. Teokset edustavat 1900-luvun alkupuoliskon keskeisten taidehistoriallisten nimien kavalkadia ja kaikkia niitä tyylisuuntia, joita tuolloin oli Suomessa.

Yöpuvun napinlävessä kukka

Raumalla syntynyt Alfred Kordelin nousi aikansa suurliikemieheksi ja taidemesenaatiksi, joka testamenttasi omaisuutensa tieteen, taiteen ja kulttuurin hyväksi. Näin sai alkunsa Alfred Kordelinin säätiö, joka on vajaan vuosisadan aikana hankkinut merkittävän kotimaisen taiteen kokoelman.

Säätiön lisäksi Alfred Kordelin oli edesauttamassa myös Eino Valtosen taidekokelman karttumista, sillä setä testamenttasi veljenpojalleen paitsi taidetta, myös rahaa uusien teoksien hankintaan.

Jopa niin paljon, että hänellä oli yöpuvun napinlävessä elävä kukka.

Päivi Viherluoto

– Ei ole tarkkaan tiedossa, minkälaista taidetta oli Alfred Kordelinin kartanoissa, mutta se tiedetään, että hän rakasti kauneutta. Jopa niin paljon, että hänellä oli yöpuvun napinlävessä elävä kukka, kertoo amanuenssi Päivi Viherluoto.

Säätiö on kotimaisen taiteen puolestapuhuja

Taiteilijain hyväksi -näyttelyn kuraattorina toimii Alfred Kordelinin säätiöstä FM Tapani Pennanen. Säätiön kokoelma on lähes 300 teoksen kokonaisuus, ja kaikki teokset ovat suomalaisia.

Pennanen kertoo, että Hämeenlinnan Taidemuseossa on esillä esimerkiksi kaikki säätiön keskeiset isot veistokset. Mukana näyttelyssä on myös kaksi muotokuvaa Kordelinista.

– Toisessa muotokuvassa Kordelin näyttää piinkovalta liikemieheltä, Pennanen kertoo. Toisaalta muotokuva on ollut alun perin kokovartalokuva ja silloin kuvassa esiintyvästä miehestä sai aika keikarimaisen kuvan. Kordelinilla oli nimittäin jalassaan liehuvalahkeiset housut ja kiiltävät nahkakengät. Kuvan pilkkominen muutti muotokuvan luonnetta selvästi.

– Säätiön kokoelmista on esillä myös maalauksia Alfred Kordelinille tärkeistä paikoista eli Jokioisten kartanosta, Lammin Mommilan kartanosta ja Kultarannasta.

Säätiön kokoelmista on esillä myös maalauksia Alfred Kordelinille tärkeistä paikoista.

Tapani Pennanen

Pennanen muistuttaa, että taidekokoelman kartuttaminen ei ole koskaan ollut Alfred Kordelinin säätiön pääasiana. Sen sijaan säätiön tehtävänä on tukea kuvataiteita muun muassa stipendein.

Hämeenlinnan Taidemuseon Engel-rakennuksessa on esillä kaikkiaan yli 160 teosta. Kaksoisnäyttely Taiteilijain hyväksi - taidetta Alfred Kordelinin säätiön kokoelmista sekä Eino Valtosen kokoelma ovat esillä Hämeenlinnassa 25. tammikuuta 2015 saakka.