Pohjois-Karjalan musiikkialalla pyörii vuosittain 40 miljoonaa euroa – markkinointi ja managerointi lapsenkengissä?

Pohjois-Karjalassa on aktiivisesti toimivia yhtyeitä liki 500, joissa on muusikkoja liki 2 000. Vieläkin olisi mahdollista petrata, uskovat musiikkitietäjät.

musiikki
Kontiolahtelaisen SF Sound Oy:n yrittäjä Kimmo Perkkiö.
Janne Ahjopalo / Yle

Pohjois-Karjalaa voidaan pitää virkeänä musiikkimaakuntana. Sen todistaa Joensuun Popmuusikoiden selvitys maakunnan musiikkialasta.

– Täällä ei ole pakko puskea kolme duunia, että pysyy leivänsyrjässä kiinni, toteaa Pumppu 013 -hankkeen tuottaja Janne Sivonen.

Kotiteollisuus oli juuri tekemässä uutta levyään äänistudiolla.
Kotiteollisuus oli juuri tekemässä uutta levyään äänistudiolla.Janne Ahjopalo / Yle

Myös SF Sound Oy -äänistudiota Kontiolahdella pyörittävä Kimmo Perkkiö kehuu alueen olosuhteita. Esimerkiksi kiinteistökulut ovat Pohjois-Karjalassa täysin toista kuin vaikkapa Helsingissä.

– Voidaan kilpailla hinnalla. Myös lokaatio on tärkeä. Usein bändeille on tärkeää, että päästään syrjään. Koko ryhmä keskittyy täysipäiväisesti pelkästään musiikkiin, kuvailee Kokkolasta lähtöisin oleva Perkkiö.

Sparrausta ja rahaa, silvuplee

Musiikkialan aluetaloudellinen vaikuttavuus on Pohjois-Karjalassa liki 40 miljoonaa euroa vuodessa. Aktiivisesti toimivia yhtyeitä on lähes 500, joissa on muusikkoja liki 2 000. Alaa opiskelee maakunnassa noin 5 000 ihmistä. Parannettavaakin olisi, kuten itsensä markkinointi.

Täällä ei ole pakko puskea kolme duunia, että pysyy leivänsyrjässä kiinni.

Janne Sivonen

– Niin kauan kun on jotain laadukasta markkinoida, niin eihän siinä ole mitään hävettävää pitää lippua korkealla. Ensin tekee hyvän laulun, niin sen puolesta kannattaa ja on lupa rummuttaa, sanoo tuottaja Janne Sivonen.

Ilosaarirockista ja apurahoistaan tunnettu Joensuun Popmuusikot innostaa uusia yhtyeitä alalle. Kannustaminen kurssituksella ja avustuksilla on hyväksi nähty tie.

– Sparrausta ja rahaa tarvitaan. Yksi asia, mikä täältä puuttuu on managerointitoiminta. Bändit yleensä yrittää yksin tehdä kaiken. Studiossakin me ollaan sanottu, että jos olet muusikko, tuottaja tai äänittäjä, jokaisella on oma penkkinsä. Jos sä yksin yrität istua niillä kaikilla, niin sehän ei onnistu, kertoo Kimmo Perkkiö äänipöydän takaa.