Venäjä kaavailee limsanmyyntikieltoa alaikäisille

Ehdotus on herättänyt epäilyjä kieltoesityksen poliittisuudesta. Venäjällä on useita amerikkalaisten omistamia virvoketehtaita, joiden valmistamat juomat ovat Venäjällä erittäin suosittuja.

Ulkomaat
Pullotuslaitoksen liukuhihna.
Yhdysvaltalaisen elintarvikeyhtiön PepsiCon pullotuslaitos Domodedovossa Moskovan eteläpuolella. Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän Kansalaiskamari on tehnyt limonadien myyntikiellosta esityksen maan parlamentille ja teollisuus- ja kauppaministeriölle. Esitys kieltäisi hiilihappopitoisten virvokejuomien myymisen alle 14-vuotiaille. Kamarilla ei ole päätäntävaltaa, vaan ainoastaan oikeus antaa suosituksia.

Makeita virvoitusjuomia pidetään lasten terveydelle haitallisina. Limsojen jatkuva käyttö voi venäläisten ravintoasiantuntijoiden mukaan aiheuttaa mm liikalihavuutta, allergioita ja diabetesta.

– Sata grammaa kuukaudessa ei vaaranna kenenkään terveyttä, mutta kuka juo niin vähän? Monet juovat monta pulloa päivässä, sanoo Kansalaiskamarin edustaja Vladislav Grib.

Ehdotus on herättänyt epäilyjä kieltoesityksen poliittisuudesta. Venäjällä on useita amerikkalaisten omistamia virvoketehtaita, joiden valmistamat juomat ovat Venäjällä erittäin suosittuja.

Valtaosa venäläisnuorista pitää parhaina limsoina Coca-Colaa, Pepsi-Colaa, Spritea ja Fantaa. Venäläismerkkejä eivät kaikki edes tunne.

Jos kielto menee läpi, se koskisi ensisijaisesti juuri länsimaisia juomamerkkejä. Vladislav Gribin mukaan syynä on se, että vain näitä merkkejä on ehditty tutkia. Kaikkia markkinoilla olevia limsoja ei Gribin mukaan ole varaa tutkia.

Gribin mukaan kieltoesitykselle ei ole mitään yhteyttä Ukrainan kriisin takia asetettuihin talouspakotteisiin.

Esitykselle on jo ehditty irvailla julkisuudessa, sillä kiellon valvonta olisi hankalaa. Harvalla alle 14-vuotiaalla on mukanaan passi tai muu henkilötodistus todistaakseen olevansa riittävän vanha ostamaan virvokkeita.

Gribin mukaan passia ei tarvita, vaan kaupan myyjät arvioivat ostajan iän silmämääräisesti.

Limsa-automaatit pitää Gribin mukaan hävittää kokonaan, sillä niiden käyttöä ei kyetä valvomaan.

Myyntikielto ei olisi ensimmäinen laatuaan. Makeiden virvoitusjuomien myyntiä on rajoitettu muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa niiden myynti on kielletty monissa kouluissa.

Makeisten tai purukumin myyntikieltoja Venäjällä ei toistaiseksi suunnitella.

Marja Manninen, Moskova
Yle Uutiset