Pohjois-Ruotsin Gállokin kaivoksen vastustajille erävoitto

Norrbottenin lääninhallitus hylkäsi Jokkmokk Iron Mines -yrityksen lupahakemuksen louhia malmeja Gállokissa. Asia ei kuitenkaan ole loppuunkäsitelty.

Ulkomaat
Boles duolbmu sámi leavgga.
Kesällä 2013 ikoniseksi noussut kuva Gállokin mielenosoituksista.SR Sameradion / Henrik Blind

Pohjois-Ruotsin Gállokin kaivoshankkeen vastustajat ovat saaneet erävoiton. Gállokiin suunnitellusta kaivoshankkeesta on tullut saamelaisille symbolisesti tärkeä, sillä kaivosta suunnitellaan poronhoitoalueelle keskelle Ruotsin saamelaisten keskeistä aluetta.

Norrbottenin lääninhallitus päätti keskiviikkoiltana, että se hylkää Jokkmokk Iron Mines -yrityksen lupahakemuksen louhia malmeja Gállokissa.

Lääninhallitus lausui asiasta Ruotsin korkeimmalle kaivosasioiden viranomaiselle Bergstatenille keskiviikkona, kertoo ruotsalainen NSD-lehti.

Lääninhallituksen mielestä Jokkmokk Iron Mines -yhtiö ei voi taata, että kaivostoiminta ei aiheuta vahinkoja nykyiselle maankäytölle. Alueella hoidetaan muun muassa poroja.

Lääninhallitus on myös huolissaan raskaan liikenteen mahdollisista vaikutuksista alueen vesiin ja maahan.

Asiasta ei ole kuitenkaan vielä tehty lopullista määräystä.

– Jos Bergstaten sanoo kyllä ja lääninhallitus ei, niin asia mennee EU-tuomioistuimeen, kirjoittaa NSD.

Aktivisti liikuttui päätöksestä

Gállokin kaivossuunnitelmia vastustavat tahot iloitsevat lääninhallituksen määräyksestä.

Jokkmokkilainen poliitikko Henrik Blind on ollut näkyvä hahmo kaivosvastaisessa liikkeessä.

– Liikutuin tästä uutisesta, että lääninhallitus on jälleen hylännyt yhtiön hakemuksen. Tämänpäiväisiä suuria voittajia ovat meidän lapsemme ja lastenlapsemme, sanoo Henrik Blind Ruotsin saamenradiolle.