1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ratkaiseeko makkaranpaisto Lordin ja ohjaajan riidan?

Lordi-yhtyeestä kertova dokumentti Monsterimies on herättänyt kohua ilmestymisensä jälkeen. Tomi Putaansuu alias Mr. Lordi on kritisoinut kovin sanoin ohjaaja Antti Haasen tekemiä sisällöllisiä ratkaisuja. Haase kuitenkin toivoo, että Lapin miehet sopivat riidan ja pääsevät vielä makkaranpaistoon.

kulttuuri
Ohjaaja Antti Haase
Jyri Salonen / Yle

Lordi-yhtyeestä kertovasta elokuvasta on noussut kohu kun Mr. Lordi arvosteli ohjaajan tekemiä sisällöllisiä ratkaisuja. Julkisuudessa on esitetty myös väitteitä, joiden mukaan kyseessä olisi suunniteltu markkinointikikka. Ohjaaja Haase kiistää väitteen.

– Kyllähän se kohu tuli yllätyksenä ja harmillista, että meni huomio itse elokuvasta ulkoelokuvalliseen asiaan ja että Tomi halusi itse kertoa omia näkemyksiään siitä millainen elokuvasta olisi pitänyt tulla, Haase toteaa.

Viimeinen sana Haasella ja tuotantoyhtiöllä

Monsterimies-projekti käynnistyi kolme vuotta sitten, kun Putaansuu pyysi Haasea ohjaamaan Lordista dokumentin. Putaansuu olisi kirjoituksensa perusteella toivonut enemmän bändidokumenteille ominaista musiikin tekemiseen liittyvää sisältöä. Dokumentti on eräänlainen henkilökuva myyttisestä hirviöbändin keulahahmosta.

Tässä on kaksi Lapin miestä joten ehkä vielä jonain päivänä makkaraa paistellaan nuotiolla yhdessä.

Antti Haase

Taiteellinen puoli saa myös kehuja päähenkilöltä.

– Alusta asti on ollut selvää että tämän elokuvan final cut -oikeudet ovat minulla ja tuotantoyhtiöllä, mutta tietenkin olen iloinen, että Tomi itsekin pitää elokuvaa hyvänä ja paikoin erinomaisena, Haase muistuttaa.

Monsterimies-dokumentin tuotantoyhtiö on Illume Oy.

Kasvojen paljastaminen herättää tunteita

Suurin yksittäinen kiistakysymys elokuvassa on kohtaus, jossa bändin jättävä jäsen paljastaa oikeat kasvonsa. Henkilöllisyyden salaaminen on ollut tunnetusti tärkeä osa Lordin imagoa.

– Ymmärrän Tomin kannan, että hänen mielestä hirviöt jatkavat elämäänsä vaikka se ihminen siellä sisällä ei enää bändissä soittaisikaan. Mutta kaikki kohtaukset tässä elokuvassa on kuvattu yhteisymmärryksessä niissä esiintyvien ihmisten kanssa, Haase perustelee ratkaisua.

Kaikki kohtaukset on kuvattu yhteisymmärryksessä niissä esiintyvien ihmisten kanssa.

Antti Haase

Ohjaaja valmis sovintoon

Haase ja Putaansuu eivät ole olleet tekemisissä kohun jälkeen. Haase kuitenkin toivoo, että asiat voitaisiin selvittää puhumalla.

– Tässä on kaksi Lapin miestä kyseessä, niin eiköhän tämä asia ratkea. Vielä ehkä jonain päivänä makkaraa paistellaan nuotiolla yhdessä. Mutta saattaa olla että siihen menee 20–30 vuotta. Toivottavasti ei niin kauan!

Katsojaluvut pettymys

Monsterimies keräsi avausviikonlopun aikana vain noin 500 katsojaa. Tulos on odotuksiin ja hyviin arvosteluihin nähden vaatimaton.

– Kyllähän tuo ensi-iltaviikonlopun tulos oli tietysti pettymys. Kyllä sitä odotti, että kansallishirviön ainutlaatuinen tarina olisi kiinnostanut enemmän ihmisiä. Vaikea sanoa, että oliko tämä kohu positiivinen vai negatiivinen juttu, Haase pohtii.

Jyri Salonen / Yle

Lue seuraavaksi