"Nakukuvia itsestään ottavat julkkikset ovat tyhmiä" – EU-komissaarin kommentit herättävät pahennusta

Digitaalisesta taloudesta tulevassa EU-komissiossa vastaava Günther Oettinger kieltäytyy pyytämästä anteeksi puheitaan.

viihde
Günther Oettinger
Günther OettingerJulien Warnand / EPA

EU:n uuden komission tuleva digitaalisesta taloudesta vastaava komissaari Günther Oettinger herättää pahennusta kommenteillaan julkisuuteen vuotaneista julkkisten intiimikuvista. Saksalaisen Oettingerin mukaan tällaisia kuvia ottaneet saavat syyttää tapahtuneesta itseään.

– Jos joku julkkis on niin tyhmä, että ottaa itsestään nakukuvia ja laittaa ne verkkoon, niin ei hän voi odottaa meidän suojelevan häntä. Ihmisiä ei voi kokonaan pelastaa tyhmyydeltä, Oettinger tokaisi maanantaina Brysselissä Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tulevan komissaarin kommentteja on paheksunut muun muassa piraattipuolueen europarlamentaarikko Julia Reda.

– Henkilö, joka pyrkii vastuuseen internetin luottamuksen lisäämisestä syyttää ihmisiä, joiden henkilökohtaisia tiedostoja on jaettu ilman lupaa. Hän syyttää rikoksesta tekijöiden sijaan uhreja, paheksuu Reda julkaisemassaan blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n haastattelussa Oettinger sanoo jokaisella olevan oikeus yksityisyyteen, mutta kieltäytyy pyytämästä puheitaan anteeksi.

Oettinger viittasi kommenteillaan aiemmin syksyllä sattuneeseen skandaaliin, jossa kymmenien julkisuuden henkilöiden pilvipalveluihin tallentamia alastonselfieitä varastettiin ja vuodettiin julkisuuteen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus