Läppää ja sultsinaa – perinneherkut tunnetaan vain omassa maakunnassa

Suomen ruokaperinne on kirjava, lähes jokaisella alueella on omat perinneherkkunsa. Monesti yhdellä alueella kasvaneen perinneherkku on toisaalla asuvalle tuntematon. Keräsimme yhteen paikallisia erikoisuuksia.

Kymenlaaksolainen läppä valmiina menossa uuniin. Kuva: Maria Tigerstedt

Suomessa on moninainen ruokaperinne. Jokaisella alueella on omat perinneherkkunsa, jotka monesti tuovat muistoja mieleen. Yhden alueen perinneherkut saattavat olla täysin tuntemattomia toisaalla asuville.

Etelä-Karjala

Lappeenrantalaisen Satama-Sannin vety. Kuva: Satama-Sanni/ Sanna Kilgast

Lappeenranta on kuuluisa lihapiirakoistaan eli vedyistä tai atomeista. Herkku on syntynyt 60-luvulla ja se on edelleen suosittu etenkin kesäisin. Lihapiirakat lämmitetään höyrykattilassa ja ne täytetään maun mukaan savu- tai keittokinkulla ja keitetyllä kananmunalla. Mausteina käytetään sinappia, ketsuppia, valkosipulimajoneesia, sipulia ja kurkkusalaattia.

Pohjois-Karjala

Kuvassa Pohjois-Karjalaiset perinneherkut, sultsina ja vatruska. Kuva: Henri Kirkanen / Yle

Pohjois-Karjalan erikoisuus, sultsina, on monessa karjalaisessa kodissa vaalittu perinneherkku. Siinä ruistaikina muotoillaan ohueksi ympyrän malliseksi lätyksi. Lätty paistetaan molemmin puolin sähkölevyllä ja täytetään riisipuurolla. Viimeiseksi koko tekele taitellaan rullaksi.

Satakunta

Satakunta on kalaruokien aluetta. Satakunnan erikoisuus on esimerkiksi nahkiaiset, jotka ovat leuattomia, matomaisia kaloja. Tunnetumpi Satakunnan perinneherkku on kuitenkin porilainen, ympäri Suomen tarjottava grilliruoka. Aito porilainen koostuu kahdesta paahtoleivästä, joiden välissä pihvinä toimii Metsästäjä-makkara. Mausteita porilaisessa käytetään sipulia, kurkkusalaattia, sinappia ja ketsuppia.

Kymenlaakso

Perinteisesti Kymenlaakso on ollut ruokakulttuurien kohtauspaikka. Kymenlaaksoon saapui meriteitse Suomeen ensimmäistä kertaa pizza. Itä-suomalaisen piirakkaperinteen ja kansainvälisen pizzakulttuurin kohtaamisesta on syntynyt uusi ruokalaji: läppä. Karjalanriirakan ruiskuori täytetään pizzan omaisesti ja toinen reuna käännetään läpäksi.

Pohjanmaa

Pohjanmaa on keitetyn ruoan aluetta, eikä perinteisesti uunia lämmitetty kovin usein. Siksi alueella suositaan kovia ruisleipiä. Sesonkiherkku näin syysaikaan on naurisleipä. Pohjanmaalta kotoisin on myös kropsu, pohjalainen pannukakku.

Häme

Sahti on perinteinen hämäläinen juhlajuoma. Kuva: Elina Kinos / Yle

Häme on tavallisesti loorien eli laatikkoruokien aluetta. Hämäläinen perinnejuoma on suodattamaton olut, sahti. Sahdilla on pitkät perinteet tuhansien vuosien takaaja se on edelleen Hämeen alueella suosittu juhlajuoma. Sahdin maku vaatii totuttelua, sillä se on vahvaa sekä maultaan että alkoholipitoisuudeltaan.

Lappi

Poronkäristys on yksi suosituimmista pororuuista. Sitä voi tehdä myös Siperian porosta. Kuva: Paliskuntain yhdistys / Erkki Viero

Lappi on ruokaperinteitä kunnioittavaa aluetta, ja perinnereseptit siirtyvätkin sukupolvelta toiselle. Lappi on kuuluisa poronkäristyksestään. Paras käristys valmistuu Lapin Marttojen mukaan paistista, mutta sitä voi valmistaa myös lavasta. Poronkäristys maustetaan vain suolalla ja siihen voi halutessaan lisätä myös katajanmarjaa. Lisukkeina toimivat perunasose, maustekurkku sekä puolukka.

Savo

Savo on perinneruokien osalta hyvin moninaista aluetta, sillä miltei joka paikkakunnalla on oma erikoisuutensa. Kuopiossa perinneherkku on kalakukko ja Savonlinnan alueella lörtsyt ovat suurta herkkua.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.