1. yle.fi
  2. Uutiset

Lasten parlamentille annettu raha käytetään urheiluun ja discoiluun

Alakouluikäisten kristiinankaupunkilaislasten oma päätöksentekoelin Pikkuparlamentti on koolla tänään tiistaina. Jo yhdennentoista kerran kokoontuva Pikkuparlamentti keskustelee lasten asioista, toimii demokratiakasvatuksen osana ja käyttää haluamallaan tavalla 1500 euroa. Tavoite on, että sekä keskustelut että raha koituvat kaikkien kaupungin lasten hyödyksi.

Kotimaan uutiset
Puheenjohtajan nuija
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kristiinankaupungissa nähtiin vuonna 2004, että jo muutaman vuoden toimineen Nuorisoneuvoston rinnalle tarvittiin toinen, lasten ajatuksia, kuuleva taho. Näin syntyi Pikkuparlamentti, joka tänään tiistaina kokoontuu jo yhdennentoista kerran.

– Se on lasten areena, jonka myötä annetaan lapsille mahdollisuus osallistua heitä koskeviin asioihin, sanoo nuorisosihteeri Harriet Lindelöf-Sahl.

Pikkuparlamentti kokoontuu kerran vuodessa. Sen osallistujat valitsee koulu.

– Tänä vuonna jokainen koulu lähettää kolme osallistujaa. Toivottavasti kouluilla on käyty keskustelua Pikkuparlamentista, sen teemoista ja ajankohtaisista asioista, jotta kaikki oppilaat ovat päässeet osallistumaan, Lindelöf-Sahl sanoo.

– Tänä vuonna Pikkuparlamentilla on taas vähän uudistettu konsepti. Meillä on enemmän keskusteluja ja kolme teemaa eli vapaa-aika, koulu ja miten Pikkuparlamenttia pitäisi kehittää. Haluamme lasten osallistuvan ryhmäkeskusteluihin, joista toivomme hyviä ideoita eteenpäin esimerkiksi lautakuntiin lähetettäväksi.

Omat rahat lasten käyttöön

Demokratiakasvatus on osa Kristiinankaupungin Pikkuparlamentin toimintaa. Jotta lasten päätöksistä koituisi myös konkreettista hyötyä, Pikkuparlamentilla on myös oma budjetti, 1500 euroa, jonka käyttämisestä se tekee päätöksen itsenäisesti.

– On toteutettu jäätelökioski, jalkapallomaaleja, uimahallimatkoja, discoja, liikuntavälineitä ja esimerkiksi uimarantojen parantamista, Harriet Lindelöf-Sahl sanoo.

– Tavoite on, että lapset oppivat, riittääkö raha jonkun tavoitteen toteuttamiseen, vai pitääkö toteutukseen valita joku muu idea. Lisäksi olemme koittaneet löytää ideaa toteuttamaan lasten kanssa jonkun muunkin tahon, kuten vanhempainneuvoston tai liikuntaseuran. Myös kunta on ollut mukana, Lindelöf-Sahl kertoo.

Lue seuraavaksi