Ylen kysely: Joka neljäs kunta nostaa kuntaveroa

Kuntien tuloveroprosentti nousee entisestään ensi vuonna. Yle Uutisten kunnanjohtajille tekemän kyselyn mukaan joka neljäs kunta aikoo kiristää tuloverotusta ensi vuonna. Kuntien välisten erojen kasvaminen vaikeuttaa monen kunnan mahdollisuuksia houkutella työpaikkoja ja asukkaita.

Kuva: Yle

Keskimääräinen kuntavero nousee Ylen kyselyn mukaan vuonna 2015 jo 20,6 prosenttiin. Korkein veroprosentti kyselyyn vastanneista kunnista löytyy Evijärveltä (23 prosenttia) ja alhaisin Espoosta (18 prosenttia). Kuntien väliset erot ovatkin yhä suurempi ongelma, arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen.

– Totta kai se on huolestuttavaa, jos tää ero tulee tästä entisestään kasvamaan. Se heikentää kuntien mahdollisuuksia selviytyä.

Kaksi kuntaa, Evijärvi ja Kärkölä, aikovat nostaa tuloveroa peräti 1,5 prosenttiyksikköä. 11 kuntaa harkitsee yhden prosenttiyksikön nostoa. Veron alennuksesta saavat nauttia vain lavialaiset, kun kunta pakkoliitetään Poriin.

Korkeampi veroprosentti syö kunnan houkuttavuutta

Ylen kyselyyn vastasi 179 kunnanjohtajaa. Heistä 34 eli lähes joka viides arvioi, että verokuilun kasvu vaikeuttaa kunnan mahdollisuutta houkutella työpaikkoja ja työvoimaa kuntaan. Kunnista 14:ssä arvioidaan jopa, että verotuserot ajavat kohti kuntaliitosta.

Toisaalta toisen epäonni on toisen onni. Kyselyyn vastanneista kunnanjohtajista 14 arvioi, että alempi kuntaveroprosentti auttaa houkuttelemaan uusia yrityksia ja työpaikkoja kuntaan. Lisäksi kymmenen kuntaa pystyy alemmalla verotuksella houkuttelemaan asukkaita naapurikunnista.

Jonkinlaista muuttoliikettä on havaittu esimerkiksi Jyväskylän kupeessa sijaitsevassa Muuramessa.

– Kyllä meillä on muuttoliike nyt viime päivinä tai viime kuukausina ihan selvästi kiihtynyt, mutta uskon, että se johtuu ihan muista tekijöistä kuin tästä alhaisemmasta veroprosentista. Kyllä ne ovat ne palvelut, mitä ihmiset arvostavat, arvioi Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

Oheisesta laskurista voit katsoa, mikä on oman kuntasi suunniteltu veroprosentti vuonna 2015. Laskurissa ovat mukana ne kunnat, jotka vastasivat Yle Uutisten kyselyyn.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hakukone: Kuntien tuloveroprosentit

Hae kunnan nimellä

Lataa aineisto koneellesi Excel-tiedostona. Aineisto on käytettävissä CC-BY-SA 4.0 -lisenssillä. Lähteenä mainittava Yle Uutiset.