Työhaastattelu voi mennä heti pieleen tai putkeen – katso esimerkit

Työhaastattelu alkaa jo ennen ensimmäistäkään kysymystä, nimittäin tervehtimisestä. Siinäkin voidaan mennä pahasti metsään. Asiantuntija-valmentaja Heli Maunula näyttää videolla kaksi huonoa ja yhden hyvän esittäytymistavan.

Kotimaa
Kuvassa naiset kättelevät
Ensin Spring House Oy:n Heli Maunula lähestyy liian arasti kättelijää. Toisessa otoksessa hän tulee liiankin lähelle. Kolmas kättely sujuu parhaiten.

Työpaikkaa hakevan kannattaa ottaa haastattelijaan kontaktia ja vaikuttaa kiinnostuneelta. Liian ujo ei parane olla, eikä liian itsevarma. Näytelty itsevarmuus on myös pahasta. Näin vinkkaa Spring House Oy:n valmentaja Heli Maunula.

Nykyaikana on tyypillistä, että työnhakija on testissä jo ennen haastattelua. Odotustilassa voi olla tarkkailija, joka seuraa, kuinka työnhakijat keskenään käyttäytyvät. Silloin luupin alla on keskinäinen vuorovaikutus, vinkkaa asiantuntija.

Bongaa itsestäsi hyvät puolet

Suomalainen tapaa mennä haastatteluun arkaillen ja epävarmana omista kyvyistään. Heli Maunula kannustaa harjoittelemaan esiintymistä esimerkiksi kännykkäkameran edessä. Sitä katsellessa voi silmään tarttua itsestä hyviä puolia, joista on hyvä olla selvillä työpaikkaa hakiessa.

– Meidän täytyy ensin vakuuttaa itsellemme, että me osaamme, sitten me voimme vakuuttaa muut siitä, perustelee Maunula.

Kun tämä perusasia on hallussa, kannattaa lisäksi esiintyä rauhallisesti ja esittää asiansa ytimekkäästi minämuodossa. Haastateltavan kannattaa myös jaksaa odottaa kysymys loppuun, ennen kuin lähtee tulkitsemaan sitä, mitä tässä nyt haetaan.

– Jo päiväkodissa lapsille opetetaan, että kaksi korvaa ja yksi suu eli kuuntelemisen taito on tärkeää. Ei pidä myöskään loukkaantua tai provosoitua, vaan kannattaa olla hyväntahtoinen ja kohtelias. Toisen mielipidettä pitää kunnioittaa, vaikka se olisi erilainen kuin meidän.

Puhtaus on puoli ruokaa

Itsestään selvää on tietysti se, että työpaikkahaastatteluun mennään puhtaissa ja siisteissä vaatteissa. Kyseiseen työpaikkaanon hyvä tutustua etukäteen.

Kohteliaisuus kannattaa muistaa myös sähköpostiviestinnässä, jota käydään ennen haastatteluun menemistä. Pelkkä tyly sähkösanomatyyli on ehkä ytimekästä, mutta kohteliaat sanakäänteet toimivat paremmin, vinkkaa Maunula.

Nykyaikaisia välineitä kannattaa myös hyödyntää. Sähköinen CV on eduksi, samoin linkit netissä mahdollisesti oleviin saavutuksiin tai projekteihin.