Hyppää sisältöön

"Kiusaaminen loppui, kun löin" – A2 Koulukiusaamis-illan nettikeskustelussa kiusaamista kitketään kovin keinoin

Koulukiusaamisiltaa varten avattu nettikeskustelu on kerännyt jo yli 700 kommenttia kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Omia keinoja kiusaamisen ehkäisemiseksi voi kirjata maanantaihin 6. lokakuuta asti osoitteessa yle.fi/a2ilta.

Kiusaamisesta pitää kertoa aikuiselle. Vanhempien tulee kysellä lastensa kuulumisia. Opettajan täytyy puuttua heti kiusaamistilanteisiin luokassa.

Nämä ovat yleisimpiä neuvoja, joita A2 Koulukiusaamis-illan nettikeskustelussa on annettu reilun viikon aikana. Keskustelu on käynyt vilkkaana, ja sivulle on kertynyt kommentteja sadoilta keskustelijoilta. Eniten ihmisiä on puhuttanut opettajien osallistuminen kiusaamiseen, KiVa Koulu -hanke, omat kiusaamiskokemukset, vanhempien voimattomuus kiusaamistapauksissa ja sovittelumenettely.

Valvontakameroita ja aikuisen turvaa

Keskustelussa on noussut esille sekä kovia että pehmeitä keinoja. Kovimmillaan jotkut vaativat kiusaajan erottamista koulusta tai valvontakameroiden asentamista kaikkiin luokkiin. Joidenkin mielestä paras apu olisi uusi oppiaine, jossa käsiteltäisiin tunne-elämää, etiikkaa, sosiaalisia taitoja ja ihmisyyttä.

Rajuimmat ehdotukset ovat liittyneet fyysiseen väkivaltaan. Nimimerkki JiiKoo kertoo, että hänelle se oli aikoinaan ainoa vaihtoehto:

– Oma ratkaisuni systemaattisen fyysisen ja henkisen kiusaamisen loppumiseksi oli lopulta kiusaajien pomon lyöminen. Kiusaus loppui kuin seinään. Opettajat eivät puuttuneet minuun kohdistuneeseen väkivaltaan mitenkään, vaikka se tapahtui heidän silmiensä alla.

Samaa mieltä on nimimerkki Riikka.

– Kiusatulle suosittelen itsepuolustustaitoja. Itse selvisin tuosta hirveästä jaksosta elämää opettelemalla puolustautumaan, lyömään takaisin.

Suurin osa luottaa kuitenkin puhumiseen. Kiusatun pitää uskaltaa avata suunsa, ja sivustakatsojien pitää rohkeasti kertoa näkemästään opettajalle tai luottamalleen aikuiselle. Jos kiusattu haluaa, myös kiusaajan ja vanhempien kanssa sovittelupöytään istuminen voi auttaa.

– Kiusatun olisi tärkeää löytää kuka tahansa aikuinen, joka lupaisi auttaa lasta. Miettikää, kuka lähipiirissänne oleva aikuinen vaikuttaisi sydämelliseltä ja luotettavalta, nimimerkki Johanna Koo sanoo.

– Jos kiusaamista ilmenee, suosittelen yhteistapaamisen järjestämistä, jossa kiusatun ja kiusaajan vanhemmat ovat mukana, A2-iltaan vieraaksikin saapuva Niina Mäntylä sanoo keskustelussa.

– Ope ja koulu voi perustaa sähköpostin tai kännykän, johon voi lähettää nimettömänä ilmoituksia, Nimetön ehdottaa.

Mahdollisuus pyytää anteeksi

Nettikeskustelussa syntyneitä ideoita hyödynnetään käsikirjoituksessa ja ohjelman nettisivuilla. Tarkoituksena on kerätä lista konkreettisista keinoista, jotka voisivat auttaa kiusaamisen ehkäisemisessä kouluissa. Tähän tehtävään yleisön joukkoistaminen netissä oli A2-illan toimitussihteerin Pasi Toivosen mielestä hyvä idea.

– Aihe koskettaa kaikkia, joten jokaisella on varmasti mielipide asiasta. Netissä käyty keskustelu on kuin fokusoitu yleisönosasto. Siellä on myös paljon rauhassa ajateltua asiaa.

Yleisö on otettu ohjelman tekemiseen mukaan jo varhaisessa vaiheessa. Myös Koulukiusaamis-illan suunnittelukokous oli katsojille avoin. Nettikeskustelussa sai tuolloin ehdottaa illan vieraita ja kertoa omia kokemuksiaan. Lähetyspäivänä yleisölle avautuu uusi keskustelukanava Koulukiusaamis-illan sivuille osoitteessa yle.fi/a2ilta.

Konkreettisten keinojen lisäksi Koulukiusaamis-illassa mietitään anteeksipyyntöä. Toimitussihteeri Pasi Toivosen mukaan ihmisiä halutaan herättää ajattelemaan, mitä joskus on ehkä tullut tehtyä.

– Kiusatuilla nämä asiat kulkevat joka tapauksessa mukana läpi elämän, Toivonen sanoo.

Menneiden tekojen miettimisen lisäksi katsotaan eteenpäin ja siihen, mitä itse kukin voi tehdä nyt kiusaamisen estämiseksi.

– Koulukiusaaminen ei ole vain järjestelmän vika. Pieni osa ratkaisua voi löytyä jokaisen omasta peilistä, jos sinne vain haluaa katsoa, Toivonen sanoo.

_A2 Koulukiusaamis-ilta tiistaina 7. lokakuuta klo 21 Yle TV2:lla ja osoitteessa yle.fi/a2ilta. _

.
.