1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Tuto haikailee yhä liigaan – talous saatava aluksi kuntoon

Turkulainen mestisseura TUTO Hockey haluaa yhä nousta jääkiekkoliigaan, vaikka seuraava uusi joukkue voi aloittaa siellä vasta syksyllä 2016. Tuto tosin tarvitsee aikaa taloustalkoisiin.

urheilu
Tuton kannattajia
Tuton kannattajiaMinna Rosvall / Yle

Turkulainen Mestiksessa pelaava Tuto yrittää yhä nousta jääkiekkoliigaan. Keskiviikkona varmistui, että ensi kaudella nousija on KooKoo Kouvolasta. Tuton mahdollisuus olisi vasta syksyllä 2016. Muutama kuukausi sitten työnsä aloittanut toimitusjohtaja Dani Aavinen myöntää, että seuran taloustilanne on hankala.

– Ei ole mikään salaisuus, että viimeisen kahden vuoden aikana on tullut useita satoja tuhansia euroja tappiota. Siitä sitten lähdetään ponnistamaan ja tilannetta parantamaan, kertoo Aavinen.

Toimitusjohtajan mielestä on pelkästään hyvä, että KooKoo nousi liigaan. Se kertoo, että liiga on avoin ja sinne on mahdollista päästä. Viime vuosina Tuton suosio on kasvanut ja yleisöä on ollut enemmän kuin takavuosina.

– Viime vuosina on ollut rajua kasvua sekä myynnin että katsojamäärien puolella. Siinä mielessä olemme hyvällä ja oikealla tiellä, kertoo Aavinen.

Uskolliset kannattajat jaksavat uskoa liiganousuun

Mestiskiekko on vauhdikasta ja sillä on omat kannattajansa Turun seudulla. Moni kannattaja toivoo näkevänsä toisen turkulaisseuran jääkiekkoliigassa.

– Tuto on pärjännyt mestiksessä paremmin kuin Tepsi SM-liigassa. Yritetään saada Tutoa sinne myös, pohtii Timo Pösö.

– Minun mielestäni joukkue on ollut hyvä tähän mennessä, pelannut hyvää, laadukasta peliä, pohtii Benjamin Pösö katsomossa.

Tuton joukkueen jäseniä
Tuton joukkueen jäseniäMinna Rosvall / Yle

Faniryhmään kuuluva Reijo Lehto haluaa nähdä kiihkeitä paikallistaisteluja.

– Odotan esimerkiksi Tuto ja Tepsin välisiä otteluita, mitä joskus pikkupoikana kävin tässä avohallissa katsomassa. Olisihan se jännä yhteenotto, kun Tepsikään ei niin korkealla siellä liigassa ole. Voi olla tasaisia vääntöjä.

Päävalmentaja toivoo pelaajille timanttisia hermoja

Ensimmäinen edellytys nousulle on tietenkin Mestiksen voitto, joka pitäisi saavuttaa keväällä. Päävalmentaja Ismo Lehkonen tietää, mitä pitää parantaa viime kaudesta. Silloin ryhmä ylsi runkosarjan voittoon ja saavutti pronssia.

– Minun logiikallani tulemme kyllä pomminvarmasti menemään pudotuspeleihin. Keväällä meidän pitää olla lentokunnossa ja meillä pitää olla nupiltaan erittäin timanttisia jätkiä. Minun mielestäni viime vuonna voitto jäi vähän siitä kiinni, pohtii Lehkonen.

Lehkonen muistuttaa, että pelaamisen ohella monet Tuton pelaajat pystyvät hoita

Keväällä meidän pitää olla lentokunnossa ja meillä pitää olla nupiltaan erittäin timanttisia jätkiä.

Ismo Lehkonen

maan siviiliasioita kuntoon. He harjoittelevat aikaisin aamulla ja myöhään illalla ja välillä käyvät töissä tai opiskelevat.

Tutolla on edessä paljon töitä joukkueena. Lehkonen kertoo, että videoita täytyy käydä läpi ja harjoitella ahkerasti.

– Meillä tulee viiveitä puolustussuuntaan. Tämä on tietynlaista shakin pelaamista. Kaikki vastustajat satsaavat vain ja ainoastaan vastaiskupelaamiseen. Meidän täytyy päästä murtamaan sitä, jotta päästään hyökkäyspelaamisessa riittävästi maalipaikoille, pohtii Lehkonen.

"Vanhakin melkein nuortuu", pohtii Pärssinen

Tuton joukkue on vahvistunut muun muassa Tuto-kasvatti Timo Pärssisellä. Häneltä toivotaan apuja liigahaaveisiin. Pärssinen suitsuttaa joukkuetovereitaan.

Tuukka Pulliainen ja Timo Pärssinen neuvottelevat.
Tuukka Pulliainen ja Timo Pärssinen (Arkistokuva)Minna Rosvall / Yle

– Siinä on paljon nuoria, hyvällä työmoraalilla varustettuja kavereita, jotka pyrkivät urallaan eteen päin. Siinä on kyllä ihan mukava olla mukana. Siinä vanhakin melkein nuortuu.

Pärssinen toivoisi monen urheiluihmisen tavoin, että liiganousu ratkaistaisiin pelaamalla, mutta on hengessä mukana tälläkin tavalla.

– Haaveet elävät vieläkin. Meidän homma on hoitaa täällä kaukalossa asiat niin hyvin, että mahdollisuus tarjoutuu.

Lue seuraavaksi