1. yle.fi
  2. Uutiset

Hirvitalosta ei luovuttaisi ilman kahleita

Nykytaiteen keskus kokoaa kansaa keittopadan ja taiteen ääreen Pispalassa.

Pispala
Valpuri Talvitie ja Sami Maalas Hirvitalon edessä
Mauri Tikkamäki / Yle

Tampereen kaupungin liiketoimintajaosto ja Pispalan kulttuuriyhdistys näkevät Hirvitalon eri näkökulmista. Kaupungin rahantarve on tietenkin pohjaton, mutta Hirvitalon ihmiset eivät näe mitään järkeä sille, että kaupunki pitäisi taloa edes myytäväksi pohdittavien listalla.

Kahdeksassa vuodessa Pispalan Nykytaiteen Keskus on kehittynyt ihmisten omatoimiseksi verkostoksi. Tontilla voi korjata polkupyöriä, myydä käsitöitään, osallistua puutarhaviljelyyn, työpajoihin ja esitellä taidettaan talon huoneissa, joita on kolmessa kerroksessa.

Puutalo tiedetään ulkomaillakin  

Talo lämpiää pääasiassa puulla.

– Kahdeksassa vuodessa on opittu lämmittämisen niksit. Kaakeliuunitkin on korjattu, sanoo kulttuuriyhdistyksen varapuheenjohtaja Valpuri Talvitie.

– Verkosto ulottuu naapurustosta Tampereen keskustaan ja aina Saksaan ja Baltiaan saakka.

Talo merkitsee paljon sellaisellekin, joka ei kulttuuririennoista piittaa. Kansankeittiö kokoontuu ja valmistaa terveellistä ruokaa, jota saa nauttia hyvin kohtuullisin hinnoin.

Valmiina maalaukseen

Aikeet ovat ristiriidassa pormestariohjelman ja kaupunkistrategian kanssa. Niissä nimenomaan korostetaan yhteisöllisyyttä ja omaehtoista toimintaa.

Sami Maalas

– Myyntiaikeet järkyttivät. Miten tälläistä voidaan puuhata kabineteissa, ihmettelee puheenjohtaja Sami Maalas.

– Aikeet ovat ristiriidassa pormestariohjelman ja kaupunkistrategian kanssa. Niissä nimenomaan korostetaan yhteisöllisyyttä ja omaehtoista toimintaa.

Hirvitalolla on odoteltu kaupungin yhteydenottoa talon maalauksesta. Talkoohenki elää rinteessä.

– Meiltä löytyy valtavasti osaamista ja taitoa tähän työhön. Toistaiseksi kaupungin taholta ei ole tähän nähtävästi luotettu.

Miksi tuhota jo saavutettu?

Kulttuuriyhdistyksen ylläpitämän talon idea on olla avoin kaikille. Monikulttuurisuus kuuluu henkeen. Tarkoitus on madaltaa kynnystä tekemiseen. Missä muualla töitään voi esitellä galleriassa ilman maksua? Talo on myös saanut galleristeilta vuoden taideteko-palkinnon.

– Ilman kahleita tästä talosta ei luovuta, Sami Maalas sanoo.

Epäilemättä talon myynti toisi rahaa kaupungille. Sitä sitten tarvittaisiin, jos jossain vaiheessa taas huomattaisiin, että ihmisiä pitäisi aktivoida omatoimisuuteen ja mieltä ylentävän kulttuurin harrastukseen.

Lue seuraavaksi