1. yle.fi
  2. Uutiset

Mafian naiset

Ilmiantajiksi ryhtyneet mafiaperheiden naiset ovat kokeneet julman kohtalon Italiassa.

Silminnäkijä
Lea Garofalon surmasi hänen oma aviomiehensä, joka kuului Etelä-Italian ’Ndrangheta -mafiaan. Syynä oli Lean ryhtyminen poliisin ilmiantajaksi.

Kun miehet hoitavat murhat, kiristykset ja salakuljetuksen, naiset huolehtivat kodinhoidosta. Kaikille naisille tämä ei kuitenkaan sovi. Jotkut Italian mafiosojen vaimoista ovat ryhtyneet poliisin ilmiantajiksi.

Ilmiantajien kohtalo on ollut julma. Oma aviomies tappoi Lea Garofalon, Maria-Concetta Cacciola kuoli myrkkyyn mitä hänen perheensä väittää itsemurhaksi. Giuseppina Pesce elää lapsineen poliisin suojeluksessa.

Carlo Cosco tuomittiin vaimonsa Lean murhasta 25 vuoden vankeuteen Italiassa. Cosco kuului ’Ndrangheta –mafiajärjestöön, jota vastaan Lea oli ryhtynyt todistamaan.
Carlo Cosco tuomittiin vaimonsa Lean murhasta 25 vuoden vankeuteen Italiassa. Cosco kuului ’Ndrangheta –mafiajärjestöön, jota vastaan Lea oli ryhtynyt todistamaan. Yle

Kaikki kolme naista kuuluivat mafiaperheisiin Etelä-Italian Calabriassa. Siellä toimii maan vaarallisin mafiajärjestö ’Ndrangheta. Se hallitsee kokaiinin salakuljetusta Eurooppaan. ’Ndrangheta poikkeaa muista mafiajärjestöistä siinä, että sen organisaatio perustuu todellisiin perhe- ja sukulaisuussuhteisiin.

Lea Garofalon hautajaiset keräsi suuren väkijoukon kadulle.
Lea Garofalon hautajaiset keräsi suuren väkijoukon kadulle.Yle

- Lea tiesi jo 15-vuotiaana, että ‘Ndrangheta merkitsee kuolemaa. Hänen isänsä, isoisänsä ja setänsä tapettiin. Hän muisteli, että aina kuljettiin mustissa, kertoo Lea Garofalon asianajana Vincenza Rando.

“Minä olen ainoa, joka on enää perheestämme jäljellä”, sanoo miehensä murhaaman Lea Garofalon sisar Marisa. Järjestö kostaa julmasti niille jotka ovat ryhtyneet todistamaan sitä vastaan.
“Minä olen ainoa, joka on enää perheestämme jäljellä”, sanoo miehensä murhaaman Lea Garofalon sisar Marisa. Järjestö kostaa julmasti niille jotka ovat ryhtyneet todistamaan sitä vastaan.Yle.

Poliisin on ollut erityisen vaikea murtaa ’Ndranghetan hiljaisuuden muuria, joten jo muutaman ilmiantajan tietojen perusteella kokonaisia perheitä on nyt pystytty pidättämään ja vangitsemaan. Järjestö tekee kaikkensa kostaakseen pettureille ja estääkseen muita ryhtymästä ilmiantajiksi.

- Minä olen koko perheestä viimeinen, joka on elossa, sanoo Lean sisko Marisa.

Mafian merkitsemä mies. Calabrian maakunta on ’Ndrangheta-mafian aluetta.
Mafian merkitsemä mies. Calabrian maakunta on ’Ndrangheta-mafian aluetta.Yle

Raportti mafian naisista kertoo kolmen naisen tarinan, joista kaksi on jo maksanut puolenvaihdosta hengellään.

- Me olemme kasvaneet tässä kulttuurissa. Laittomuuksia tekevillä on valta, eikä kukaan uskalla asettua heitä vastaan, kuvailee Lea Garofalon ystävä Caterina.

Lue seuraavaksi