Ammattiin opiskelevien huumeiden käyttö lisääntynyt huolestuttavasti Etelä-Karjalassa

Kaakkois-Suomen poliisille on tullut tämän vuoden puolella yhä enemmän viestejä ja ilmoituksia nuorten huumeiden käytöstä. Esimerkiksi ammatilliset oppilaitokset ovat entistä huolestuneempia ongelman edessä.

huumeet
Arkistokuva
YLE

Ammattillisessa koulutuksessa olevien nuorten huumeiden käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. Poliisi on tämän vuoden aikana saanut Etelä-Karjalassa entistä enemmän viestejä nuorten huumeidenkäytöstä.

– Käyttäjämäärät ovat lisääntyneet. Varsinkin kannabiksen käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. Myöskään vahvempien huumausaineden käyttö ei ole laskenut, kertoo rikoskomisario Antti Vilkko Kaakkois-Suomen poliisista.

Varsinkin tyttöjen huumeidenkäytöstä on tulossa ongelma, koska alkoholi korvataan usein kannabiksella

rikoskomisario Antti Vilkko

Kannabista kasvatetaan, käytetään, välitetään sekä myydään Etelä-Karjalassa. Yhä enemmän ongelma onkin huumeiden saannin helppoudesssa esimerkiksi nettikaupan kautta.

– Huumeiden nettikauppa on yleistynyt ja siellä maksetaan niin sanotulla virtuaalirahalla. Tämä taas vaikeuttaa kiinnijäämistä, sanoo Vilkko.

Alkoholi korvataan kannabiksella

Oppilaitoksissa ollaan huolissaan siitä, että nuorten ajattelu kannabista kohtaan on muuttunut vapaamielisemmäksi. Viestiä on tullut poliisille myös tyttöjen lisääntyneestä kannabiksen käytöstä.

– Varsinkin tyttöjen huumeidenkäytöstä on tulossa ongelma, koska alkoholi korvataan usein kannabiksella.

Huumeongelmat kaatuvat Suomessa useasti poliisin niskaan. Yhä enemmän tarvittaisinkin apuja muualta.

– Jos havaitsee lapsella huumeiden käytön, niin apua voisi hakea mahdollisimman pian esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon puolelta. Jos taas nuorta ei saada irti tälläisestä huumeporukasta, niin yhteyden voi ottaa poliisiin. Nuoret eivät sekaannu yksin huumeisiin, vaan porukassa, sanoo Vilkko.