Kansallispuistokummi Lauri Tähkä: Metsä on turvapaikka, se suojelee aina

Kansallispuistokummi Lauri Tähkälle metsä on henkireikä. Se tarjoaa vastapainoa arjen kiireelle ja tarjoaa tilaisuuden hiljentymiseen.

Lauri Tähkä soutaa.
Lauri Tähkä pohdiskeli metsän ja hiljaisuuden merkitystä aamuisella souturetkellä Kurjenrahan kansallispuistossa, Savojärvellä.

Syksyinen Savojärvi Kurjenrahkan kansallispuistossa on hiljainen. Sumu on niin sankka, ettei vastarantaa erota. Rantavedessä lipuu soutuvene.

– Tässä on sellainen pysähtyneisyys  ja rauha tulee automaattisesti meihin. Tuntuu, että olisi parempi olla hiljaa, airoja kääntelevä Lauri Tähkä sanoo vaimeasti.

Metsä on Lauri Tähkälle tärkeä paikka, oikeastaan henkireikä. Metsä tarjoaa kaivattua vastapainoa arjen kiireelle ja antaa tilaisuuden hiljentyä.

– Mä taas nytkin tajuan, minkälainen turvapaikka metsä on. Vaarallisempaa on olla ihmisten ilmoilla, metsä suojelee aina.

"Luonnosta kannattaa pitää huolta niin kuin omistaan"

Lauri Tähkä on kansallispuistokummi. Hän toivoo, että muutkin löytäisivät luonnon ja metsän.

– Nämä ovat niin lähellä, ihan takapihoilla. Tämä on jokamiehen oikeus ja sitä kannattaa käyttää.

– Ympäristönsuojelu on meille tärkeä asia ja siitä puhutaan, mutta ollaanko oikeasti valmiita tekemään mitään vai onko ne vain kauniita sanoja? Luonnosta kannattaa pitää huolta niin kuin omistaan.

Kuva: Kalle Talonen / Yle

Metsä saa ajatukset liikkeelle

Luonnolla on tärkeä osa myös Lauri Tähkän työssä – se vaikuttaa laulujen syntymiseen. Kun laulunteko alkaa, Tähkä pyyhkii kalenterista kaiken muun.

– Siihen kuuluu yhtenä osana poistuminen kaikista valoista ja tuleminen metsään. Siinä näkee elämää jotenkin vähän sivummalta. Luonnon kanssa läsnä oleminen on tärkeää, jotta kuulee itseään.

Metsässä ajatus lähtee liikkeelle. Kännykkä unohtuu, samoin se, onko koko ajan tavoitettavissa.

– Katso tuotakin: airosta tippuu pisaroita veteen ja ne tekee renkaita, jotka on tietyllä tavalla ikuisia. Se voi jo herättää ajatuksia, että onpa yksinkertaisuus kaunista. Ihminen ei tarvitse loppujen lopuksi paljon mitään, että sillä on hyvä olla.