Venäjän suurimman pankin johtaja haukkui maansa politiikan – "Ei ihmisiä motivoida vankileirillä"

Venäjän entinen valtiovarainministeri vertasi maansa tilannetta aikaan, kun Neuvostoliitto oli hajoamassa. Presidentti Putin vakuutti Venäjän pyrkivän kohti vaurautta ja vapautta.

Ulkomaat
German Gref.
German Gref.Juri Kochetkov / EPA

Venäjän suurimman pankin, Sperbankin toimitusjohtaja German Gref on arvostellut Venäjän hallituksen politiikkaa harvinaisen suorasanaisesti. Gref puhui Moskovassa järjestetyssä investointifoorumissa, johon osallistui myös presidentti Vladimir Putin.

Gref, joka on myös toiminut Venäjän valtiovarainministerinä, vertasi maansa nykytilaa aikaan, jolloin Neuvostoliitto oli romahtamassa.

– Miksi Neuvostoliitto romahti? Oli yksi avaintekijä, joka ratkaisi seuraamukset: Neuvostoliiton johdon käsittämätön epäpätevyys. He eivät kunnioittaneet taloudellisen kehityksen lakeja, Gref totesi.

Pankinjohtaja arvosteli useita Venäjän johdon tekemiä päätöksiä, jotka ovat haitanneet oman maan talouskehitystä. Hän mainitsi erityisesti eräille ulkomaisille tuotteille asetetun tuontikiellon.

– Anteeksi vain, mutta me tuomme suunnilleen kaiken, hän töksäytti.

Grefin mukaan maan talouspolitiikka rajoittaa kilpailua, koska monet talouden alat ovat monopolisoituja. Tästä seuraa, että vaikka rajusti heikentyneen ruplan arvo nousisikin, hinnat eivät laskisi, koska kilpailua ei ole.

Gref myös pelkäsi kansalaisvapauksien kaventamisen haittaavan ihmisten luovaa toimintaa.

– Et voi motivoida ihmisiä vankileirin kautta, kuten Neuvostoliitossa.

Ministeri huolissaan, Putin vitsaili

Foorumissa puhui myös Venäjän nykyinen talousministeri Aleksei Uljukajev. Hänen mukaansa Venäjän taloustilanne, jossa inflaatio laukkaa kahdeksassa prosentissa ja talouskasvu alle prosentissa, oli karmea ja räjähdysherkkä.

Presidentti Putin pyrki rauhoittelemaan tunnelmia huumorilla. Hän kehotti investoijia seuraamaan hänen kasvojensa ilmeitä ja arvioimaan niiden perusteella talouden tilaa ja hallituksen politiikkaa.

Hän myönsi, että esimerkiksi ulkomaisten elintarvikkeiden tuontikielto on kiihdyttänyt inflaatiota. Hän toivoi inflaation vähitellen rauhoittuvan.

Putin vakuutti, että Venäjän keskuspankilla on riittävät keinot pitää rahoitustilanne vakaana. Hän kertoi Venäjän lisäävän ruplapohjaista kaupankäyntiä Kiinan kanssa.

Venäjällä ei ole aikeita ottaa käyttöön valuuttaan tai pääoman liikkumiseen kohdistuvia rajoituksia, Putin sanoi.

– Me vilpittömästi haluamme rakentaa vahvan, vauraan, vapaan maan, joka on avoin maailmalle, Putin muotoili.

Lähteet: AFP, AP