Sähkön pientuotannon verotukseen muutos - yrityksiä kannustetaan aurinkosähkön tuottajiksi

Sähkön pientuotannon verotuksen alarajaa aiotaan nostaa vuoden 2015 alusta. Valtiovarainministeriö valmistelee sähköverolain muutosta, joka mahdollistaisi nykyistä suurempien aurinkovoimaloiden vapauttamisen sähköverosta.

talous
Suomen suurin aurinkovoimala on Saloran vanhan televisiotehtaan katolla.
Helsinki aikoo ottaa myös aurinkoenergian tosissaan. Kuvassa Suomen suurin aurinkovoimala Salossa.Jussi Kallioinen / Yle

Suomen piti ottaa tänä vuonna aurinkoenergian tuotannossa jättiharppaus, mutta Yle Uutiset kertoi elokuussa, että uusien aurinkovoimaloiden rakentaminen on käytännössä pysähtynyt.

Vanhan sähköverolain tulkinnan mukaan yritysten on maksettava tuottamastaan aurinkoenergiasta veroa, vaikka se tulisi vain omaan käyttöön - jos laitoksen koko ylittää 50 kilovolttiampeeria.

Valtiovarainministeriössä on valmisteltu kesän jälkeen epäkohdan korjaavaa sähköverolain muutosta. Ehdotus tulee hallituksen käsittelyyn marraskuun alussa ja se on tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alusta.

- Kun sähkön tuotanto pysyisi tietyissä rajoissa, siitä ei seuraisi verovelvollisuutta lainkaan. Sääntely purkautuisi siltä osin, että tuottaako kalenterikuukauden aikana yhden tai tuhansia kilowattitunteja sähköä tai siirtääkö niitä verkkoon, sanoo lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen.

Jatkossa veroa maksettaisiin siis ennemmin vuotuisen tuotannon mukaan, eikä laitoksen tehon eli katolle asennettujen paneelien määrän perusteella. Tosin laitoksen koko vaikuttaisi jatkossakin verottumuuteen.

- Tuotantomäärään sidottu raja on oikeudenmukaisempi, koska keliolosuhteista johtuen esimerkiksi aurinko-, tuuli- tai aaltovoimalat tuottavat vähemmän sähköä, jatkaa Parkkonen.

Alustavasti verottoman piensähköntuotannon rajaksi on kaavailtu 400 megawattituntia vuodessa, mutta lopullinen ehdotus varmistuu lähiviikkoina. Käytännössä raja kannustaisi yrityksiä suurten aurinkovoimaloiden rakentamiseen Suomeen.

Lainmuutos käynnistäisi kymmenien aurinkovoimaloiden rakentamisen

Vanhan sähköverolain tulkinnan seurauksena aurinkovoimaloista on jopa vähennetty aurinkopaneeleita, jotta 50 kilovolttiampeerin raja ei ylittyisi.

- Jos lainmuutos toteutuu, välittömästi käynnistyy kymmeniä parhaillaan odottamassa olevia hankkeita, sanoo Naps Solar Systems Oy:n teknologiajohtaja Mikko Juntunen.

Suunnitteilla olevat hankkeet merkitsevät toteutuessaan kymmenien miljoonien eurojen investointeja aurinkosähkön tuotantoon.

Suurimpia vireillä olevia järjestelmiä ovat Jyväskylän Kankaan kaupunginosan käsittävä aurinkosähköhanke sekä Helsingin Suvilahteen nouseva 300 kW:n aurinkovoimala.

Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi lainmuutoksen mahdollistavan uuden cleantech-alan syntymisen Suomeen, kun aurinkosähköjärjestelmien rakentaminen toisi töitä sadoille ihmisille.

- Yritysten ja julkisten virastojen katoille kannattaa asentaa aurinkosähköpaneeleita ja samalla vuoden 2030 ilmastotavoitteet ovat lähempänä toteutumista, muistuttaa liiton energiatehokkuusasiantuntija Risto Saarikivi.