Haaveissa käytetty auto? Käytä kaikkia aistejasi

Autoliiton kenttäpäällikkö Tero Hartikainen kertoo parhaat vinkit käytetyn auton hankintaan.

Aamu-tv
Tero Hartikainen
Autoliiton kenttäpäällikkö Tero Hartikainen Aamu-tv:n vieraana.Yle
Vaihtoauto
Käytetyn auton ostaminen on monelle hankala rasti, koska osaaminen ei riitä. Moni auton vika näkyy silti harjaantumattomankin silmiin. Autoliiton kenttäpäällikkö Tero Hartikainen neuvoo ottamaan taskulampun mukaan autokauppaan.

Mitä kannattaa tehdä ennen autokaupoille lähtöä?

Tärkeintä on määritellä auton tarve. Täytyy ottaa huomioon pääkäyttäjä, mutta lisäksi myös muut autoa käyttävät ja siinä matkustavat. Kannattaa miettiä etukäteen, millaiset tilat tarvitsee tavaroiden kuljettamiseen. Sen jälkeen täytyy tehdä päätös, haluaako ostaa auton yksityiseltä myyjältä vai autoliikkeestä. Autoliikkeellä on aina tuotteesta myyjän vastuu, ja liikkeestä saattaa saada myös vaihtoautotakuun. Nettiä kannattaa hyödyntää, kun on alustava arvio siitä, minkä merkin tai mallin haluaa. Netistä löytyy muun muassa vikatilastot ja mahdollisuus hintavertailuun.

Mikä on tavallisin virhe, kun ostetaan käytetty auto?

Tavallisin virhe on huomata jälkikäteen, ettei auto sovikaan omiin käyttötarkoituksiin. Autokauppaan tulisi ottaa enemmän järkeä ja vähemmän tunnetta mukaan. Ja muistaa etukäteen määritelty tarve, ja pitää se kirkkaana mielessä.

Miten käytetty auto tarkastetaan?

Ensin astutaan autoon sisään, jotta päästään tunnelmaan. Sitten kytketään virta päälle ja katsotaan, että kaikki merkkivalot ensin syttyvät ja sitten sammuvat. Samalla voi katsoa hanskalokerosta asiapaperit läpi ja kysellä myyjältä asioita, kuten missä käytössä auto on ollut.

Sen jälkeen autoa tarkastellaan ulkopuolelta. Maalipintaa ja koria kannattaa katsoa viistosti eri sivuilta, jotta huomaa kylkilinjoista mahdolliset painaumat. Moottoritilaan täytyy myös katsoa, jolloin voi huomata merkkejä öljyvuodosta. Moottoritilaan voi katsoa taskulampun avulla myös auton alta, jolloin huomaa suojamuovista mahdolliset öljytipat. Jäähdytysnesteen tulisi olla puhdasta ja sävyltään kirkasta. Öljykään ei saisi haista palaneelle, tai olla harmaata ja epäpuhdasta.

Koeajossa kannattaa kuulostella ylimääräisiä ääniä, vapinoita ja hajuja. Tarkastelussa tulee käyttää aikaa ja kaikkia aisteja. Koska sitten kun kauppa tehdään, niin sen auton juuri ostit.

Millaisissa autoissa arvo säilyy muita paremmin?

Kuluttajalle näkyy ensimmäisenä auton ulkoasu ja sisätilat. Arvokkaimpia ovat hyvin pidetyt, siistit autot.