Pitää olla paloa ja menestymisen halua - Nurmela jättää pelikentät

Oululaisen jalkapalloilun lähettiläs Mika Nurmela päättää uransa. 25-vuotisen jalkapalloilijauran päätös pelataan Jyväskylässä 4.10.2014.

urheilu
AC Oulun Mika Nurmela
Mika Nurmela, AC OuluYLE / Kati Jurkko

Mika Nurmela jättää hyvästit pelaajauralleen Jyväskylässä kun AC Oulu kohtaa JJK:n. Työura jatkuu jalkapallon parissa Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen johtajana.

Nurmelan parhaat pelivuodet sijoittuvat 2000 - luvun taitteessa Hollantiin pelataessaan Heerenverin joukkueessa. Jo tätäkin aiemmin eli jo juniorista alkaen Nurmelaa ajoi menestymään kilpailuvietti ja palo antaa kaikkensa, niin harjoituksissa kuin tietenkin pelissä.

– Kilpailuviettini on kova – itse asiassa joka asiassa. Ruokapöydässäkin olen se joka syö ensimmäisenä, Nurmela virnistää.

– Olen aina halunnut harjoitella täysillä. Harjoituksissakin pelataan. Täytyy olla tahtoa voittaa se pienikin peli.

Raaka työ vie eteenpäin - pelkkä lahjakkuus ei riitä

Nurmelasta tuli edustusjalkapalloilija lahjakkuuden ja raa'an työn yhteistyön tuloksena. Pelkkä lahjakkuus ei riitä. Raaka työ ja tekemisen meininki pitää opetella jo nuorena, mikäli haluaa menestyä. Nurmela perää nykynuorilta samoja asioita, joita on itse kokenut hyväksi.

– Monelta nuorelta puuttuu palo ja intohimo, halu harjoitella täysillä. Jääkiekkoilija Ville Nieminen puhuu Urheilulehdessä suklaasukupolvesta. Siis halutaan heti kaikki mutta ei olla valmiita tavoittelemaan tosissaan ja täysillä, Nurmela kertoo.

Nurmelan mukaan nuorena pitää oppia perusasiat. Lahjakkuutta pitää olla, mutta Nurmelan mukaan sana lahjakkuus on kärsinyt inflaation.

– Puhutaan aivan liian nuorista pelaajista lahjakkuuksina. Vasta murrosiän läpikäyneestä voi kutsua lahjakkuudeksi.

– Tärkein lahjakkuuden osa-alue on luonne. Siis että tajuaa kuinka paljon pitää harjoitella ja ymmärtää mitä urheilijan elämä tarkoittaa. Ei sitä vielä 12-vuotias juniori voi vielä tietää, Nurmela jatkaa.

Eräs Mika Nurmelan uusista tehtävistä Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen johtajana on kartoittaa pohjoisen alueen lupaavia junioreja.