"Keminmaan säästöohjelma on kipeä, mutta silti riittämätön"

Keminmaan kunnanvaltuuston torstaina päättämästä säästöohjelmasta huolimatta kunnan talouteen uhkaa kertyä miljoonien alijäämät. Ilman rajuja leikkauksia edessä voi olla jopa kriisikunnaksi ajautuminen.

menojen leikkaaminen
Keminmaan kunnanvaltuuston kokous.
Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaan valtuuston torstaina päättämä kolmen vuoden säästöohjelma on kipeä, mutta riittämätön.

Säästöohjelma riittää nostamaan tilinpäätöksen plussalle vuonna 2017 – jos uusia ylityksiä ei tule. Tämä vuosi on kuitenkin menossa niin pahasti miinukselle, että kertynyttä alijäämää on taseessa miljoonia säästöistä huolimatta.

Parin miljoonan euron säästöohjelman kipein kohta on luonnollisesti Liedakkalan koulun lakkauttaminen. Viimeisen kyläkoulun ovet menevät kiinni – jos päätös pitää – heti vuodenvaihteessa eli kesken lukuvuoden.

Säästöjä lasketaan kertyvän noin 145 000 euroa vuodessa. Tosin kaikki eivät niihin usko. Yksi epäilijöistä oli Vasemmistoliiton Hannu Roivainen.

– Olen lukenut erilaisia tutkimuksia kyläkoulujen lakkauttamisten säästöistä. Niitä ei ole tullut – sen sijaan kylien elinvoimaisuuteen niillä on ollut negatiivinen vaikutus, Roivainen kritisoi.

Vaikemmat leikkaukset vielä edessä?

Valtuutettuja muistuttivat niin talousjohtaja, kunnanjohtaja kuin valtuuston puheenjohtaja, Keskustan Pertti Sakaranahonkin siitä, että kunnan taloustilanne on nyt niin vaikea, että pahalta tuntuvia ratkaisujakin on tehtävä.

Tänä vuonna Keminmaan talousarvio on jäämässä kolmatta miljoonaa alijäämäiseksi ja budjettiylityksiäkin on kertymässä, joten säästöohjelma ei mitenkään riitä.

Sillä saadaan budjetti plussalle vuodeksi 2017, mutta samassa ajassa taseeseen ehtii kertyä alijäämiä nelisen miljoonaa.

– Nämäkään päätökset todennäköisesti eivät riitä. Kyllä tässä hyvin perusteellista työtä on tehty keväästä lähtien. Ryhmät ovat kammanneet meidän toimintaa tiheällä kammalla ja etsineet säästöjä. Niistä on valittu ne, mistä on vähiten haittaa, kuvailee tilannetta kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pertti Sakaranaho (kesk.).

Kriisikunnaksi ei haluta – "Kyllä se on nähty"

Nyt päätetty säästöohjelma vähentää parikymmentä virkaa kunnasta eläköitymisten kautta. Kunnanjohtaja Mauri Posion mielestä ei ole kuitenkaan ihan kirkossa kuulutettua, etteikö tulevina vuosina voitaisi joutua vielä kovempiinkin toimiin.

Keminmaa on yksi niistä kunnista, joita tulevan sotelain rahoitusmalli suosisi - tosin virkamiesjohdossa ei tämän päälle kovin paljoa haluttaisi laskea. Posion mielestä rahoitusmallista voi tulla vielä kova vääntö sotealueen sisälläkin.

Sakaranaho on hieman toiveikkaampi.

– Sieltä kuitenkin näyttää tulevan helpotusta sotekustannusten nousuun, Sakaranaho sanoo.

– Mutta jos ei tehdä isoja leikkauksia, niin meille tulee monta alijäämäistä vuotta. Kun niitä tulee neljä niin täytetään kriisikuntaehdot ja valtionvarainministeriö lähettää tänne selvitysmiehen.

Siihen sakkiin Keminmaa ei enää tahdo.