Evijärven huippukorkea veroprosentti vain taloussuunnittelua

Yle Uutisten kyselyssä Evijärven veroprosentti näyttäisi nousevan maan korkeimmaksi. Evijärven kunnanjohtaja Sabah Samaletdin kuitenkin sanoo, että ykkössijaan kyselyssä oikeuttanut veroprosentti ei tule toteutumaan. 23 prosenttia on pidetty taloussuunnittelun lähtökohtana, mutta todellisuudessa ensi vuosi toteutetaan myös muilla keinoilla kuin veroprosentin nostolla.

talous
Evijärven kunnanjohtaja Sabah Samaletdin.
Evijärven kunnanjohtaja Sabah Samaletdin.Pasi takkunen / Yle

Yle Uutisten kyselyn mukaan joka neljäs kunta on nostamassa veroprosenttia vuodelle 2015. Korkeimmaksi veroprosenttinsa arvioi nousevan Evijärvi. Kunnanjohtaja Sabah Samaletdin sanoo 23 prosentin olevan kuitenkin vain taloussuunnittelua.

– Se on vain ennuste taloussuunnitelmassa. 23 prosenttia lähtisi siitä, että säästöjä ei tehtäisi eikä muita veroja nostettaisi. Nyt tiedämme, että säästöjä tullaan tekemään, joka laskee veroprosenttipainetta 23:sta, Sabah Samaletdin sanoo.

Kunnanjohtaja korostaa vastuullisuutta talousarvion laatimisessa. Toisaalta, jos palveluja ja laatua halutaan, sitä ei saa ilmaiseksi, Samaletdin muistuttaa.

– Kiitokset luottamushenkilöille, joilta saatiin ohje, että kaikki talousarvion kohdat tulee saada vähintään nollaksi. Se on tavoite. Se taas johtaa siihen, että veronkorotuksia on tehtävä. Aina pitää toki muistaa myös toinen vaihtoehto eli kulujen karsiminen, Samaletdin sanoo.

– Minulla on luottamus, että valtuusto tekee sellaiset linjaukset, joilla lasketaan hiukan kuluja ja nostetaan muita maksuja. Minulla on rauhallinen olo sen suhteen, mitä valtuustomme tulee tekemään, Sabah Samaletdin sanoo ja arvelee, että Evijärven veroprosentti tulee olemaan ensi vuonna jossain nykyisen 21,5 prosentin ja 23 prosentin välillä.