Puolustusministeriö: Kyberpuolustus edellyttää "riittäviä toimivaltuuksia"

Kyberpuolustuksesta on tullut uuden rapotin mukaan kriittinen suorituskykyalue. Puolustusministeriön raportissa pysytään vaiti Nato-linjauksista.

politiikka
Serverihuone.
Markku Ulander / Lehtikuva

Puolustusministeriön mielestä puolustusvoimille on mahdollistettava riittävät toimivaltuudet kyberhyökkäysten ehkäisemiseksi.

Ministeriön laatimassa tulevaisuuskatsauksessa todetaan, että kyberpuolustuksesta on tullut kriittinen suorituskykyalue asejärjestelmien teknistyessä. Raportin mukaan kyberpuolustuskyky vaatii sekä rahallista panostusta että riittäviä toimivaltuuksia puolustusvoimille lainsäädännön keinoin.

– Lainsäädännön on mahdollistettava puolustusvoimille riittävät toimivaltuudet valvontaan ja vaikuttamiseen kyberympäristössä kaikissa valmiustiloissa, raportissa sanotaan.

Ministeriön mukaan nykyisessä sodankäynnissä käytetään sotilaallisten keinojen ohella erilaista painostusta sekä informaatio- ja kyberoperaatioita.

Kyberympäristöllä tarkoitetaan yleensä digitalisoituja toimintoja, jotka hallinnoivat esimerkiksi yhteiskunnan energiaverkkoja, tietojärjestelmiä ja rahaliikennettä.

Raportti ei täsmennä, minkälaisista valtuuksista voisi olla kyse.

Ei suoraa Nato-linjausta

Puolustusministeriön katsauksessa kannatetaan Suomen puolustusyhteistyön ylläpitämistä ja kehittämistä. Raportin mukaan se on välttämätöntä suorituskykyjen turvaamiseksi.

Raportissa ei oteta suoraa kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen ja korostetaan, että puolustusyhteistyö on eri asia kuin sotilaallinen liittoutuminen tai kollektiivinen puolustus.

– Yhteistyötä tekevät kaikki eurooppalaiset valtiot, mutta puolustusliitossa yhteistyö on viety huomattavasti syvemmälle, raportti toteaa.

Ulkoministeriön vastaava raportti on herättänyt viime aikoina porua, koska ministeriön virkamiehet katsoivat, että Nato-jäsenyys voisi selkeyttää Suomen asemaa.