1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Musiikki taipuu sarjakuviksi

Kemin Sarjakuvapäivät tekee historiaa yhdistelemällä 40-henkisen orkesterin ja sarjakuvat samaan konserttiin.

Kuva: Maria Ruokojärvi / Yle

Kemin Sarjakuvapäivät kantaa tänä vuonna järjestysnumeroa 33. Ohjelmassa on mukana erikoisuus Suomen mittakaavassa, kun Kemin kaupunginorkesteri ja Kemin Sarjakuvakeskus lyövät hynttyyt yhteen yhdistämällä sarjakuvan ja musiikin poikkitaiteellisessa Maisemakuvia ja sarjakuvia –suurkonsertissa.

Kemin kaupunginorkesterin musiikinjohtaja Katariina Kummala kertoo projektin saaneen alkunsa puolitoista vuotta sitten, kun hän ja edellisenä taiteellisena johtajana toiminut Jukka Myllys pohtivat, minkä suuremman projektin he keksisivät vuodelle 2014, ja idea syntyi.

Kemin Sarjakuvakeskus lähti ideaan heti mukaan ja hankki tapahtumaan sarjakuvapiirtäjät. Syntyi suuressa mittakaavassa ainutlaatuinen konsertti.

– Piirtäjätkin lähtivät innoissaan mukaan, meillä on hyvä porukka, Sarjakuvakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Outi Hyvönen hymyilee.

Piirtäjiksi pyydettiin valtakunnan parhaimmistoa, mutta erityisesti nuoria ja pohjoissuomalaisia piirtäjiä suosittiin valinnoissa. Hyvönen harmittelee, että kaikki pyydetyt eivät päässeet osallistumaan Sarjakuvapäiville ja konserttiin, mutta hänen mukaansa koossa on loistava kaarti piirtäjiä.

12 piirtäjää ja 12 kappaletta

Suurkonsertissa esitetään Anssi Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta –kappaleita Tikanmäen (siirryt toiseen palveluun) oman bändin ja kaupunginorkesterin voimin.

Täysin uusi idea kuvataiteen ja Tikanmäen musiikin yhdistäminen ei ole, sillä hänen vaimonsa maalauksia on ennenkin projisoitu musiikin taustalle.

Tällä kertaa 12 sarjakuvapiirtäjää kuvittaa kappaleita reaaliajassa ja kuvat heijastetaan yleisön nähtäväksi valkokankaalle. Täysin pystymetsästä ei taiteilijoiden tarvitse alkaa piirtää, sillä he ovat saaneet valita konsertin kappaleista kukin omansa.

Kemin Sarjakuvapäivät järjestetään lauantaina 11. lokakuuta Kemin Sauvotalossa. Maisemakuvia ja sarjakuvia –suurkonserttia pääsee kuuntelemaan Kemin Tervahallilla.

Maria Ruokojärvi / Yle