1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Koulukiusaamista netissä: "Facebook-identiteettini varastettiin"

Koululaisen kertomus siitä, mihin riita ystävien kanssa johti. Julkaisemme kirjoituksen nimettömänä.

Ajankohtainen kakkonen
Lapsi istuu kiikussa.
Jukka Koski / Yle

Olin ollut ystävieni kanssa pienessä riidassa koko päivän. Koulupäivän loputtua menin koulun koneelle. Oltuani hetken tietokoneella, ystäväni tulivat sinne ja alkoivat puhua minusta pahaa niin, että itsekin kuulin sen. En jaksanut kuunnella, joten lähdin pois. Lähdettyäni he päättivät ottaa Facebook-tilini haltuunsa.

En tiedä, miten he olivat saaneet tilini haltuunsa, mutta epäilen että he vakoilivat, kun kirjoitin salasanani.

Sen viikonlopun aikana, ystäväni kirjoittivat minun nimissäni hirveitä asioita, kuten kommentoivat toisten kuvia rumiksi, haukkuivat neekeriksi ja huoraksi sekä kirjoittivat seksistisiä kommentteja. En oikein tiedä, mitä muuta he kirjoittivat.

Maanantaina, kun saavuin kouluun, monet oppilaat katsoivat minua vihaisesti. Yritin mennä puhumaan ystävilleni, mutta he eivät kuunnelleet eivätkä puhuneet minulle, vaan kävelivät pois. Ihmettelin mitä oli tapahtunut.

Kun istuin ruokalassa, niin vuotta vanhemmat oppilaat tuijottivat minua. Yhtäkkiä vanhemmat oppilaat tulivat ryhmänä luokseni ja piirittivät minut niin, etten päässyt sieltä pois.

He alkoivat uhkailla minua, joten ymmärsin, että jotain oli tapahtunut.

Menin koulun kuraattorille puhumaan, mutta hän ei ensin kuunnellut. Vasta kun menin kuraattorille uudestaan itkuisena, hän kuunteli minua.

Sain seuraavana päivänä sain nimettömän kirjeen, jossa oli seitsemän tytön nimet ja vein kirjeen kuraattorille.

Kuraattori pyysi tytöt huoneeseensa ja jututti heitä. Tytöt eivät myöntäneet mitään, vaan syyttivät vieläkin minua.

Kuraattori päätti kysyä vanhemmiltani, mitä tapahtui. Isäni oli yrittänyt ottaa nettipoliisiin yhteyttä, mutta ei onnistunut.

Kuraattori sai kopioita joistakin tililtäni lähetetyistä viesteistä, esimerkiksi yhdeltä herjausviestin saaneen pojan äidiltä – ja siten saimme selville minä päivinä ja mihin aikaan viestit olivat lähetetty.

Vanhempani tiesivät, että olin ollut silloin nukkumassa, ja kännykkäni oli eteisen pöydällä siihen aikaan kun viestejä oli lähetetty.

Kuraattori kutsui tytöt uudestaan paikalle ja sanoi, että voimme todistaa, että te kirjoititte ne viestit. Tytöt myösivät tehneensä virheen, mutta syyttivät minua riidan aloittajaksi. Tytöt joutuivat rehtorin puhutteluun ja heidän vanhempiinsa otettiin yhteyttä.

Osa ihmisista, joille hirveitä viestejä kirjoitettiin minun nimissäni, luulee vieläkin, että minä kirjoitin ne viestit. Kun kuljen heidän ohitseen, he sylkevät, potkivat, kamppaavat ja haukkuivat minua.

En halua enää mennä puhumaan kuraattorille , koska en halua että minua pidetään nössönä. Syylliset tytöt eivät ole enää kavereitani, vaan he ovat vain luokkatovereita, joiden kanssa kyllä joskus juttelen, mutta en paljon muuta.

En ole asian kanssa yksin, vaan minulla on ystäviä, jotka tukevat minua ja kunniottavat minua. He hyväksyvät minut sellaisena kuin minä olen.

Kuitenkaan en voi olla ajattelematta sitä, miten asiat olisivat erilailla. Jos ne, jotka lähettivät viestit olisivat myöntäneet, että tekivät väärin, ja pyytäneet anteeksi minulta ja niiltä joita loukkasivat.

Koulukiusaaminen
Yle

A2 Koulukiusaamis-ilta TV2:ssa tiistaina 7.10. klo 21 alkaen.

Lue seuraavaksi