Hyppää sisältöön

Neuloitko villasukat myyntiin? Verottaja voi puuttua toimintaasi

Villasukat ja muut käsityöt menevät esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kaupaksi alta aikayksikön. Jos kädentaitaja tehtailee tuotteita muutamaa sukkaparia enemmän myyntiin, tuotot on ilmoitettava verottajalle.

Kuva: Yle

Innokas neuloja ei ehkä tule ajatelleeksi, että harrastuksesta ja pienestä lisäansiosta voi tulla veronalaista tuloa. Näin käy, jos valmistaa omin käsin mitä tahansa, minkä myy voitolla eteenpäin.

Johtaja veroasiantuntija Teppo Noopila Verohallinnosta huomauttaa, ettei mikään säännös vapauta kädentaitajaa verovelvollisuudesta.

– Kun itsevalmistettua tavaraa myy, tulo on luonnollisesti verollista. Tulo on verotonta vain, jos se on erikseen säädetty verovapaaksi kuten vaikka luonnonmarjojen poiminnasta ja myynnistä saatavat tulot.

Lahtelaiselle Satu Sorsalle harrastustekeleiden myyminen ja tuottojen ilmoittaminen verottajalle ei ole tullut yllätyksenä. Työttömäksi jäätyään hän alkoi virkata aamusta iltaan erilaisia tossuja lapsille ja aikuisille.

Itsetehdyille tossuille on löytynyt mukavasti ostajia esimerkiksi Facebookista.

– Laitoin sinne kuvia, ja sitten ihmiset alkoivat kysellä, voisinko tehdä heillekin. Tossuille piti määritellä jokin hinta, mutta eipä niistä kukaan paljon maksa, jos ajattelee, miten kova työ niiden tekemisessä on.

Vaikka Sorsa tehtailee tossujaan lähes täysipäiväisesti, harrastuksella ei rikastu.

– Ei tällä todellakaan tienaa mitään. Lähinnä tämä on harrastus. Sen verran kehtaan pyytää rahaa, että saan materiaalit maksettua ja vähän vaivanpalkkaa.

Sorsa kertoo pitävänsä tarkkaan kirjaa, kuka tossupareja on ostanut ja millä hinnalla.

Kirjaa tulot ja menot muistiin

Verohallinnon johtavan veroasiantuntijan mukaan juuri Sorsan esimerkin tapaan käsityöharrastajan kannattaa toimia, jos tuotoksiaan myy säännöllisesti eteenpäin.

Myynti kannattaa siis kirjata vapaamuotoisesti ylös vaikka omaan vihkoon.

Ei tällä todellakaan tienaa mitään. Lähinnä tämä on harrastus.

Satu Sorsa

– Harrastustoiminnan harjoittaja ei ole kirjanpitovelvollinen, mutta jotta myyntitulot sekä kulut saa ylös ja saa laskettua niistä nettotulon, kirjanpito kannattaa.

Tuloista saa vähentää kulut eli esimerkiksi villasukankutojan tapauksessa langat, puikot ja muut tarvikkeet, joita tekemiseen tarvitaan. Nettotulot merkitään keväällä postilaatikosta tipahtavaan esitäytettyyn veroilmoitukseen.

– Tämän mutkikkaampaa se ei ole. Toki sitten, jos mennään 8 500 euron rajan yli, silloin tekijän pitää ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi. Siinä saa myydä kyllä aikamoisen määrän sukkia, Noopila sanoo.

Jos kädentaitaja myisi vaikka sukkaparin kolmellakympillä, sukkia pitäisi tehtailla lähemmäs 300 paria vuodessa, jotta raja ylittyisi. Harvalla neulontatahti on näin kova.

Maalaisjärkeä peliin – verottajaa ei kiinnosta yhden sukkaparin myyminen

Vaikka yksityishenkilöiden harrastusluontoinen käsityöbisnes lienee yleensä verrattain pientä, verottaja saattaa kiinnostua siitä saatavista tuloista.

Verohallintoon tulee jatkuvasti ilmoituksia työsuorituksista tai erilaisten tavaroiden myymisestä, joista ulkopuolinen ilmoittaja epäilee verojen jääneen maksamatta. Ilmiantoja tulee usein esimerkiksi kirpputoreilla tapahtuvasta myynnistä.

Onko verottajalla sitten aikaa lähteä jokaisen villasukantekijän perään, se on toinen asia.

Ei kuitenkaan maksa vaivaa juosta jokaisen sukkaparin perässä, eikä sellaiseen ole resurssejakaan

Teppo Noopila

– Usein asianomaiselta tiedustellaan, miten paljon myyntiä on ollut. Ei kuitenkaan maksa vaivaa juosta jokaisen sukkaparin perässä, eikä sellaiseen ole resurssejakaan, Noopila sanoo.

Hän huomauttaa, että uskoo suomalaisten olevan kohtalaisen hyvin perillä siitä, että itsetehtyjen tuotteiden myyntituloista kuuluu ilmoittaa verottajalle.

Tosin, jos sukkabisnes ei tuota voittoa, silloin toiminnasta ei tarvitse raportoida.

– Silloinkin on hyvä pitää muistiinpanot tuloista ja menoista tallessa, jos joku rupeaa kyselemään niiden perään.

Entäs, jos laiskemman käsityöharrastajan puikoista syntyy vuodessa vaikka vain yksi tai kaksi sukkaparia myytäväksi asti?

Maalaisjärkeä saa käyttää, korostaa veroasiantuntija.

– Jos kutoisin yhtä villasukkaparia, ostaisin langat, puikot ja lopulta myisin sukat, kuluja syntyisi jo niin paljon, etteivät voitot varmaan ole sellaisia, että niitä pitäisi ilmoittaa. Käytännössä siis verotettavaa tuloa ei tule, jos vuodessa kutoo myyntiin yhdet tai kahdet sukat.