Kansalaisaloite ruotsin vapaaehtoisuudesta valiokunnan käsittelyyn eduskunnassa

Eduskunnan sivistysvaliokunta ottaa käsittelyynsä kansalaisaloitteen ruotsin opiskelun vapaaehtoisuudesta kouluissa. Aloitteen käsittelyssä käydään myös julkinen kuuleminen 11. marraskuuta.

Kotimaa
Ruotsin tunti koulussa.
Yle

Eduskunnan sivistysvaliokunnan päätös kouluruotsin vapaaehtoisuutta kannattavan kansalaisaloitteen käsittelyn aloittamisesta ja asiantuntijoiden kuulemisesta on edellytys sille, että aloite voisi päätyä koko eduskunnan äänestykseen.

Varmaa kuitenkaan ei ole, että kouluruotsin vapaaehtoisuudesta äänestetään suuressa salissa.

Osa kansanedustajista on pohtinut, onko oikein, että jokainen 50 000:n kansalaisen allekirjoittama aloite automaattisesti pääsee suuren salin äänestykseen. Vertailuna on käytetty sitä, että sadan kansanedustajan eli puolen eduskunnan allekirjoittama lakialoite ei läheskään aina päädy koko eduskunnan äänestykseen.

Vapaaehtoista kouluruotsia esittävän kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 62 000 ihmistä.

Keväällä eduskunnassa käydyn kansalaisaloitteen lähetekeskustelun perusteella vaikuttaa siltä, että ruotsin kielen vapaaehtoisuudelle kouluissa ei löytyisi tueksi eduskunnan enemmistöä.

Kokoomuksen ja Perussuomalaisten nuoret tukevat vapaaehtoista ruotsia

Ruotsin opiskelun vapaaehtoisuutta kannattava kansalaisaloite vaatii, ettei minkään kouluasteen tutkinnoissa pidä vaatia ruotsin kielen osaamista.

- Julkiset palvelutehtävät on järjestettävä niin, että suomenkielinen voi ruotsia osaamatta toimia julkisissa tehtävissä ja ruotsinkieliset saavat hyvää palvelua niiltä, joiden kielitaito perustuu vapaaehtoiseen ruotsin opiskeluun, toivotaan aloitteessa.

Aloitteentekijöiden mielestä ns. virkamiesruotsi ei takaa palveluihin riittävää kielitaitoa vaan parempi olisi, että vapaaehtoisesti ruotsia opiskelevat vastaisivat ruotsinkielisestä palvelusta.

Kansalaisaloitetta ovat tukeneet Vapaa kielivalinta -yhdistys, Suomalaisuuden liitto, Kokoomuksen nuorten liitto sekä Perussuomalaisten nuoret.