1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kymmenen vinkkiä vaatteiden tuulettamiseen – varmista tuuletuspaikan suojaisuus

Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku antaa ohjeita vaatteiden tuulettamiseen. Varo varkaita, ja sitä, etteivät vaatteet tipu maahan tuuletettaessa.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Tuuleta, jos näkyviä tahroja ei ole. Tahrat kannattaa poistaa tekstiileistä heti. Tuulettaminen ei poista varsinaista likaa.

Laita vaatteet tukeviin hengareihin tai telineeseen siten, että ne varmasti pysyvät paikoillaan. Tuuli voi viedä vaatteen tai ne voivat tippua, jolloin tahrat täytyy mahdollisesti poistaa pesemällä.

Katso, että tuuletuspaikka on suojaisa. Vesisade kastelee vain tuuletusta tarvitsevan vaatten ja auringonpaiste voi vielä mukanaan esimerkiksi värin.

Säästyt silittämiseltä, jos viet vaatteen kosteaan säähän tuulettumaan. Samalla vaate raikastuu. Varmista, että vaate kestää kosteuden.

Vahdi tuuletuksessa olevia vaatteita. Parveke on turvallinen tuuletuspaikka, mutta koti- tai taloyhtiön pihasta vaateet voidaan viedä.

**Tuuleta vähintään pari tuntia. **Tuuletusaika vaihtelee riippuen materiaalista, säästä ja hajusta.

Raikasta vaatteet kaapin hajuista ulkona. Vaatekaappiin unohtuneet tunkkaiset vaatteet raikastuvat ulkoilmassa.

Tuulettaminen kovassa pakkasessa tappaa pölypunkit. Pidä vaatteita vähintään 24 tuntia -18°C pakkassäässä.

Tuulettamisella voit välttyä kutsumattomilta hyönteisvierailta. Ulkomailta tullessa vaatteet on hyvä jättää tuulettumaan, jotta mahdolliset ötökät eivät pääsisi sisälle.

Arkivaatteet voi jättää ulos yöksi. Aamulla vaatteet ovat raikastuneet ja pesuväli pitenee.