Jari Tervon "Esikoinen" kastaa Lappia-talon uuden näyttämön syksyllä 2015

Rovaniemen teatterille näytelmän ohjaa kemijärveläistynyt Kari Väänänen. Hän haluaa ohjata "Esikoisesta" näytelmän, joka liikuttaa laajalti katsojan tunteita. Jari Tervo kuvaa kirjassaan omaa lapsuuelämäänsä 1970-luvun Rovaniemellä. 

teatteritaide
Kari Väänänen kotonaan Kemijärvellä
Kari Väänänen Yle / Jorma Korhonen

Elokuvista ja Taivaan tulet -tv-sarjasta tunnettu Kari Väänänen tähdentää, ettei hän ole ensimmäistä kertaa ohjaamassa lavateatteria. Väänänen aikoo tarttua Rovaniemeltä tarjottuun haasteeseen ennakkoluulottomasti.

– Lähden tekemään kansanteatteria – esitystä, jonka parissa katsoja viihtyy. Sehän on teatterin tarkoitus. Tervon romaani antaa siihen hyvät ainekset.

Kari Väänänen sanoo lukeneensa Jari Tervon_ Esikoisen_ vasta, kun sai Rovaniemen teatterilta toimeksiannon sen ohjaamisesta näytelmäksi.

– Se on erittäin mielenkiintoinen. Se on omalla tavallaan vakava nuoren pojan kasvu- ja kokemistarina, mutta toisaalta myös varsin hauska. Kyllä sen kanssa saa nauraakin.

– Jari Tervo on loistava kertoja ja sanankäyttäjä, Väänänen ylistää.

Esko Janhunen käsikirjoittaa

Jos ei ole Kari Väänänen ensimmäistä kertaa ohjaamassa lavateatteria, niin ei ole Esko Janhunenkaan näytelmää käsikirjoittamassa. Rovaniemeläisen ajatusmaailmasta on virinnyt jo monta dramatisointia.

Väänänen sanoo jo päässeensä maistelemaan Janhusen kässäriä ja hänestä se vaikuttaa hyvältä.

– Pyrkimyksemme on tuoda näyttämölle kirjanmukainen maailma, mutta ei sellaisenaan toistettuna. Romaani on romaani ja näytelmä on näytelmä. Tärkeää on, että syntyy läheinen mielikuva ja tunne 1970-luvun Rovaniemestä ja nimenomaan Jari Tervon kuvaamien henkilöiden kautta.

Ensi ilta vuoden päästä

Kari Väänänen sanoo, että hänellä on helppo heittäytyä yhteistyöhön Rovaniemen näyttelijöiden kanssa. Monet heistä ovat ennestään tuttuja ja vierailivat Väänäsen Taivaantulet-televisiosarjassakin.

– Huhtikuussa aloitamme lavaharjoitteluun ja siitä se alkaa muotoutua. Esikoinen-näytelmän on määrä olla ensi illassa vuoden päästä, siis syksyllä 2015.

– Lappia-talon remontti valmistuu niin, että ehdimme treenata pari viikkoa uusitulla näyttämöllä ennen ensi-iltaa, Väänänen sanoo.