1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Muotoilija Markku Piri arvioi Hämeenlinnaa: "Sibeliuksen kotitalo on täällä käytetyin pisuaari"

Markku Piri katsoo uutta kotikaupunkiaan Hämeenlinnaa muotoilijan tarkoin silmin. Moottoritien kate on hänestä loistava hanke, mutta arkkitehtuuriltaan se olisi voinut olla kunnianhimoisempikin. Varsinainen häpeäpilkku on kuitenkin se, että kaupungin yksi arvokkaimmista rakennuksista on samalla käytetyin pisuaari.

kulttuuri
Kauppakeskus Goodmanin julkisivu etelän suunnasta
Veera Rangell / Yle

Muotoilija Markku Piri on parissa vuodessa kotiutunut Hämeenlinnaan ja tekee polkupyöräillessään tarkkoja havaintoja kaupungin ilmeestä. Pyydettäessä Piri nostaa esiin muutamia kohteita kotikaupungistaan ja silmäilee niitä omasta näkökulmastaan.

– Hämeenlinnassa parhaita piirteitä on nimenomaan se, että historia näkyy. Se luo kaupungille ryhtiä ja runkoa. Tämä on hyvänkokoinen kaupunki, joka on mielestäni tällä hetkellä oikein mainiossa, myönteisessä kehitystuulessa, suitsuttaa Piri.

Moottoritien kate: yritystä on, taitoa tarvittaisiin

Moottoritien katteen arkkitehtuuri sen sijaan ei suuria kehuja suunnittelijalta kerää – paitsi itse idea.

– Loistava hanke. Hienoa, että tähän syntyy jättikortteli, joka sitoo kaupungin kaksi moottoritien erilleen laittamaa puolta yhteen. Mutta olisin toivonut, että arkkitehtuuriltaan tämä olisi voinut olla hiukan kunnianhimoisempi, miettii valtion taideteollisuuspalkinnon vuonna 1986 saanut Piri.

Markku Piri kuvataiteilija, kondiittori ja kulttuurituottaja
Markku Piri näkee kauppakeskuksessa yritystä, mutta taitoa olisi tarvittu lisää.Nina Keski-Korpela / Yle

– Massa on niin jumalattoman suuri, että olisi tarvinnut olla aivan huippuarkkitehdit miettimässä, miten rytmitys muutetaan ja miten massat jaotellaan niin, että siitä ei tulisi ikään kuin paikalleen liian ison blokin näköinen yksi pötkäle, miettii Piri.

Markku Pirin mielestä kauppakeskuksen seinien värittäminen terrakotan, oliivinvihreän ja keltaisen väreillä on hyvä yritys ja toimii hyvin, ainakin kaukaa katsottuna.

– Näen siinä yritystä, mutta olisi pitänyt tehdä isommalla taidolla, arvioi Piri.

Kaupungin pyhä paikka on pisuaarina

Markku Piri on suunnitellut Hämeenlinnan tulevan Sibeliuksen juhlavuoden yhtenäisen visuaalisen ilmeen ja katsoo katukuvaa myös juhlajärjestelyiden kannalta.

– Kyllä siisteyden suhteen täytyy paljon tehdä. Koristeita, uusia istutuksia ja juhlaliputusta on turha ajatella, elleivät nurkat ensiksi ole tiptop-kunnossa. Jokainen pystyy itse vaikuttamaan siihen, mitä kadulle jää, kun tästä kuljen kaikkine toimineni, kuittaa Piri.

Sibeliuksen syntymäkoti ulkoa
Sibeliuksen syntymäkodin takana käydään tarpeilla, mikä harmittaa Markku Piriä.Sari Törmikoski / Yle

Yksi Hämeenlinnan kulttuurisesti arvokkaimmista rakennuksista on säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymäkoti Halllituskadun ja tyhjenevän kauppakeskuksen välissä. Sen tienoo saa muotoilija Markku Pirin murheelliseksi.

– En minä tiedä, onko se hirveän suuri kunnia tälle talolle tai Hämeenlinnalle, että Sibeliuksen kotitalo on täällä käytetyin pisuaari, tokaisee Piri ja viittaa baarikävijöiden vessana pitämään talonnurkkaan.

Rentoa rakentamista entisellä kasarmialueella

Muotoilija Markku Piri astelee ihastuneena entisen Poltinahon kasarmialueelle rakennetulla asuntoalueella.

– Tässä on jotain hyväntuulista, joka osoittaa uudenlaista ajattelua kaupunginosan suunnittelusta, hehkuttaa Piri.

Tiili- ja puurakentamisen yhteensovittaminen on Pirin mukaan onnistunut erityisen hyvin. Häntä miellyttää myös alueella toteutettu uuden ja vanhan yhdistäminen.

Aivan kaikki ei uudessa Poltinahossakaan muotoilijamestaria kuitenkaan miellytä. Piri ihmettelee, miksi julkisivultaan suojeltu ja komeasti kunnostettu talo saarretaan kahdella suurikokoisella omakotitalolla.

– Sanoisin, että Suomessa on lääniä, ja tässä kaupungissa myös. Ei nyt ihan jokaista neliömetriä pitäisi näin hyötyviljellä, moittii Markku Piri.

Lue seuraavaksi