"Jamit ovat Irlannissa vähän kuin sauna Suomessa"

Oulusta löytyy innokas irlantilaisen kulttuurin harrastajien joukko, joka järjestää toimintaa ympäri vuoden. Yhteisön näkyvin voimainponnistus on vuosittain järjestettävä Irish Festival of Oulu, jota vietetään parhaillaan.

Kotimaa
Oulu on Suomen irlantilaisen musiikin keskus.
Oulu on Suomen irlantilaisen musiikin keskus.Yle / Niko Mannonen

Kun Anna Luusua aikanaan muutti Ouluun opiskelemaan, hän kaipasi uutta tekemistä vapaa-ajalleen. Klassista viulunsoittoa opiskellut nainen päätyi irlantilaisen musiikin jameihin, ja jäi heti koukkuun.

– Irlantilaisessa musiikissa on tietynlainen pulssi, rytmi ja tunnelma, joita en ole löytänyt mistään muualta.

Nykyään pari kertaa kuukaudessa järjestettävät jamit ovat Oulun irkkukulttuurin ytimessä. Sinne samanhenkiset muusikot kokoontuvat soittamaan yhdessä.

– Jamit ovat Irlannissa vähän sama kuin sauna Suomessa. Kokoonnumme yhteen ja pidämme hauskaa, kuvailee festivaalijohtaja Brent Cassidy.

Harjoituksissa tulee jatkuvasti ahaa-elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia.

Noora Kangas

Jameista ovatkin saaneet alkunsa niin festarit kuin Droichead-bändi, jossa Cassidy ja Luusua nykyään soittavat. Yhtyeen ohjelmisto koostuu perinteisestä irlantilaisesta kansanmusiikista, ja siihen kuuluu myös iirinkielisiä lauluja.

Tanssia omin neuvoin

Ensimmäisiltä irkkufestivaaleilta sai alkunsa tanssiryhmä Irish Dance Oulu. Vuodesta 2011 lähtien ryhmä on harjoitellut säännöllisesti – tosin ilman vakituista opettajaa.

– Olemme edistyneet tosi hyvin siihen nähden, että pääsemme harjoittelemaan opettajan johdolla vain pari kertaa vuodessa. Onneksi porukka on hyvin innostunutta, kertoo Annamari Martinviita.

– On hienoa nähdä varsinkin uusien jäsenten kohdalla, miten nopeasti kehitystä tapahtuu. Harjoituksissa tulee jatkuvasti ahaa-elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia, lisää Noora Kangas.

Tanssijat kertovat olevansa onnekkaita päästessään tanssimaan jatkuvasti taitavien muusikoiden ja elävän musiikin tahtiin.

Oulu on Suomen irlantilaisen musiikin keskus.

Brent Cassidy

– Voimme ylläpitää kansantanssin ja kansanmusiikin tiivistä yhteyttä, Martinviita iloitsee.

Kuin tiivis perhe

Oulun irkkuinnostus tunnetaan muuallakin, ja jameihin tulee soittajia kauempaakin.

– Ihmisiä on jopa muuttanut Ouluun irkkumusiikin takia. On totta, että Oulu on Suomen irlantilaisen musiikin keskus, Brent Cassidy kertoo.

– On uskomattoman upeaa, että meillä on tällainen tiivis porukka, aivan kuin perhe. Kaikki tuntevat toisensa ja aina on hyvä meininki, Noora Kangas kiteyttää.