Mufloni on uusi tulokas suomalaisessa ruokapöydässä

Suomen ensimmäiset muflonit tulivat eläintarhan kautta Inkoon saaristoon jo 30-luvulla. Ruokapöydissä lampaan sukulainen on kuitenkin vielä melko tuntematon.

lampaanliha
Sarvipäinen mufloni seinällä
Yle

Muflonit eli villilampaat ovat suomalaisille vielä melko tuntematon laji. Vaikka mufloneita on ollut Suomessa jo kymmeniä vuosia, ruokapöytiin lampaan sukulaisia ei juuri ole eksynyt.

Lounais-Aasiasta kotoisin olevat eläimet tulivat Suomeen Välimeren ja Keski-Euroopan kautta. Ragnar Kreuger istutti Suomen ensimmäiset muflonit vuonaa 1939 Inkoon Hättön saarelle Korkeasaaren eläintarhasta. Tänä päivänä kanta on 250-300 yksilöä.

Runsas kanta vaatii jo metsästystä ja sitä kautta mufloneita voi päätyä myös suomalaisten suihin.

– Kanta on jo niin runsaslukuinen, että suunnitelmallinen karsinta on välttämätöntä ja mahdollistaa lihan jalostamisen kuluttajille, sanoo riistanhoitaja Tomas Landers Mariebergin tilalta Inkoosta.

Landersin mukaan muflonin lihan leikataan lampaanlihan tavoin. Makua hän kuvaa lampaan ja peuran lihan risteytykseksi, mutta riistamaisemmaksi.

Inkoon lisäksi mufloneita on Suomessa Turun saaristossa Nauvossa ja länsirannikolla Säpin saarella.

Muflonia pääsee maistamaan viikonloppuna esimerkiksi Slow Food festivaaleilla (siirryt toiseen palveluun) Raaseporin Fiskarsissa, jossa kuutisenkymmentä länsiuusmaalaista tuottajaa myy lähiruokaa.