Entiset rötöstelijät auttavat ongelmanuoria

Entisten jenginuorten palkkaamisesta nuorisotyöhön ollaan kiinnostuneita ympäri Suomen.

Kotimaa
Nuoren miehen siluetti.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Viikottainen liikuntatunti on aluillaan kuntosalilla Pohjois-Helsingissä. Tunti on tarkoitettu nuorille, jotka muuten olisivat ulkona kaduilla pahanteossa. Erikoisen tunnista tekee se, että sitä ohjaavat kaksi entistä jenginuorta.

– Minulta on kysytty, olenko hullu kun olen ryhtynyt palkkaamaan entisiä jenginuoria. Kaikki on toiminut kuitenkin hyvin. Tämä on ainoa tapa tavoittaa ne nuoret, jotka oikeasti ovat vaarassa joutua rikolliskierteesen, hankkeen projektipäällikkö Timo Heikkonen kertoo.

Niin sanottujen kokemusohjaajien tehtävänä on auttaa nuorten arjessa ja keksiä muuta tekemistä iltaisin kuin rötöstellä. He yrittävät tavoittaa pääasiassa maahanmuuttaja- ja romanitaustaisia nuoria, jotka ovat ajautuneet ongelmiin koulunkäynnin, lain tai päihteiden kanssa.

– Nuoret ovat ottaneet meidät hyvin vastaan, kun kerromme omista kokemuksistamme - millaisia me olemme olleet ennen ja missä olemme nyt, kertoo kokemusohjaaja Abdi Asis.

Jenginuorten rikoksentorjuntahankkeen tavoite on, ettei Suomeen syntyisi nuorten rikollisjengejä sanan varsinaisessa merkityksessä. Ryhmittymiä löytyy jo nyt, mutta ei ammatikseen rikoksia tekeviä ryhmiä.

– Jos nuorten jengiytymiseen ei puututa ajoissa, Suomessa voidaan nähdä samanlaisia ongelmia kuin esimerkiksi Rinkebyn lähiössä Ruotsissa, Abdi Asis sanoo.

Kokemusohjaajia löytyy toistaiseksi vain pääkaupunkiseudulta, mutta Timo Heikkonen kertoo, että ohjaajat ovat herättäneet kiinnostusta muun muassa Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä.