Beatles-hullulle A Hard Day's Night oli onnen täyttymys

Lahtelainen Leena Sirkiä valitsi ammattinsakin 1960-luvulla fanittamiensa brittihurmureiden perusteella. Beatlesin remasteroitu elokuvaklassikko A Hard Day's Night saapuu Suomen elokuvateattereihin tällä viikolla.

Kuva: Parlophone Records

– Ei ollut mitään muuta mahdollisuutta. Rollari-faniakaan minusta ei voinut tulla, avaa lahtelainen Leena Sirkiä intohimoisen Beatles-fanituksensa taustaa.

Ensimmäinen kipinä Sirkiälle Beatlesin fanitukseen oli Love me Do -levy 1960-luvun alussa.

– Sen jälkeen ei toista Beatlesiä tullut. Ja se pysyi ykkösenä, kunnes aikuisena vasta aloin kuunnella muutakin musiikkia.

Sen jälkeen ei toista Beatlesiä tullut. Ja se pysyi ykkösenä, kunnes aikuisena vasta aloin kuunnella muutakin musiikkia.

Leena Sirkiä

Beatles-nelikkoon ihastuneen nuoren tytön piti olla tarkkana, sillä äänitteitä ei ollut tarjolla samaan malliin kuin nykypäivänä.

– Nuorena piti kuunnella kaikki nuortenohjelmat radiosta, ja piti saada kaikki Beatlesien levyt. Ne olivat aina syntymäpäivä- ja joululahjalistoilla ykkösenä. Vanhemmat ihan kiltisti kunnioittivat toivomustani myös.

– Lisäksi minulla oli esimerkiksi Beatles-kengät, t-paitoja ja jättijulisteita nuortenlehdistä. Kotona julisteita ei saanut laittaa seinälle, mutta mökin vintille kyllä. Jokunen niistä saattaa olla yhä jäljellä, Sirkiä muistelee.

"Paulilla oli ihanat silmät"

1960-luvulla Beatles vastaan Rolling Stones -keskustelu kävi kiivaana.

– Se jakoi nuorisoa, muttei ollut sillä tavalla veristä, että olisivat nyrkit soineet, Leena Sirkiä

Toimittajana ammattiuransa tehnyt Sirkiä sai kipinän tulevaan ammattiin lempiyhtyeensä ansiosta.

– Olin noin 15-vuotias silloin, kun Beatlesien piti tulla esiintymään Suomeen. Sain jopa luvan mennä konserttiin, mutta kuinka ollakaan, keikka peruttiin. Se oli kova pettymys. Silloin sain idean, että jos opiskelisin toimittajaksi, voin päästä tapaamaan Beatlesia jonakin päivänä henkilökohtaisesti.

Jos Leena Sirkiä olisi saanut tavata jonkun yhtyeestä, valinta olisi ollut Paul McCartney.

– Paulilla oli ihanat silmät, ihana ääni ja hän oli ihanuus kokonaisuutena. Olin sitä mieltä, että John oli koko porukan aivot. Ja musiikillinen lahjakkuus, George oli mystinen persoona. Ringo puolestaan oli Beatlesin hauska mies.

Sisäistä kiljuntaa ja kiihkeää fanitusta

Beatles-fanin piti tietenkin kuulua myös fan clubiin.

– Kuuluin suomalaiseen Beatles fan clubiin. Valitettavasti toiminta keskittyi lähinnä Helsinkiin, aktiivisimmat jäsenet järjestivät joka kuukausi kokoontumisia, joissa hehkutettiin ajankohtaista Beatles-asiaa. Helsinkiläisessä lähiössä yhden tytön kotona soitettiin levyjä ja mietittiin, kuinka ihania nämä ovat.

Paulilla oli ihanat silmät, ihana ääni ja hän oli ihanuus kokonaisuutena.

Leena Sirkiä

Kun A Hard Day's Night tuli äänilevyn lisäksi valkokankaalle, elävä kuva oli faneille tärkeä.

– Beatles-fanille A Hard Day's Night oli onnen täyttymys silloin aikanaan, koska se oli ensimmäinen elokuva, jonka Beatlesit tekivät. Totta kai levy piti saada välittömästi, ja elokuviin piti päästä heti, kun se vaan Lahteen tuli. Elokuvaa muisteltiin pitkään sen jälkeen, kävin kaksi tai kolme kertaa sen katsomassa.

Beatlemaniaan kuului kiihkeä fanitus. Tunteet eivät kuitenkaan saaneet tyttöä kokonaan riehaantumaan, kun Sirkiä kävi katsomassa elokuvan nuorena.

– Se taisi enemmän olla sisäistä kiljuntaa. Lahtelaisissa elokuvateatterissa tytöt eivät kuitenkaan kauheasti huutaneet, Sirkiä kertoo.

– Remiksatusta elokuvasta odotan paitsi nostalgisia fiiliksiä, ehkä myös sitä fiilistä, jonka silloin 14–15-vuotiaana on kokenut. Ehdottomasti täytyy nähdä.

Poikaystävä ja työpaikat ohittivat Beatlesin

Fanitus on seurannut Leena Sirkiää läpi elämän, vaikka muut asiat ovat elämässä vuosien varrella välillä kiilanneetkin Beatlesien ohi.

Beatles-fanille A hard day's night oli onnen täyttymys silloin aikanaan, koska se oli ensimmäinen elokuva jonka Beatlesit tekivät.

Leena Sirkiä

– Kun ikää oli päälle kahdenkymmenen, ja elämässä tuli eteen poikaystävän löytyminen, kihloihin meno, avioliitto ja työpaikat, populaarimusiikki jäi vähemmälle. Viikonloppuisin Beatlesia kuunneltiin kyllä silloinkin.

– Edelleen minulla on lähes täydellinen Beatles-levyjen kokoelma. Mutta ne ovat monolevyjä, eikä niitä voi enää enempää kuluttaa. Mutta yhdestäkään en luopuisi mistään hinnasta.

Mikä on Leena Sirkiän rakkain Beatles-biisi?

All my loving voisi olla, se ainakin herättää paljon lämpimiä muistoja.

"Joka esityskerralla nauhalle tapahtui jotakin"

Elokuvien maahantuoja Kaj Itämäki Story Hillistä sanoo, että Suomen ensi-iltapäivä 9. lokakuuta valittiin kalenterista John Lennonin syntymäpäivän mukaan.

Lokakuun 9. päivänä 1940 syntynyt John olisi täyttänyt 74 vuotta, vuonna 1964 tehty A Hard Day's Night -elokuva täyttää nyt 50 vuotta.

Digitoidussa ja remasteroidussa valkokankaalle tulevassa versiossa vanhasta filminauhasta on putsattu virheet ja ajankuvat.

– Aikanaan 33 millimetrin filminauha kului, joka esityskerralla nauhalle tapahtui jotakin. Nyt elokuva nähdään sellaisena kuin originaali oli 1960-luvulla.

– On varmasti ainutlaatuinen kokemus, kun samaan saliin kokoontuu Beatlesiä fanittava väki. Se on loistava yhdistävä tekijä, sanoo Kaj Itämäki.