1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taivaalla jylisee tavallista enemmän – lentoharjoitukset pohjoisessa lisääntyneet

Ilmavoimat on harjoitellut tänä syksynä tavanomaista enemmän Pohjois-Suomessa. Myös koneita on lentoharjoituksissa yhtä aikaa taivaalla enemmän. Tihentynyt harjoitusten määrä johtuu puolustusvoimien taannoisesta uudistuksesta.

Muun muassa Hornetit harjoittelevat yhä tiiviimmin pohjoisen taivaalla. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Satakunnan lennoston Hornet-toiminta ajettiin kesällä alas. Tämä näkyy ja kuuluu pohjoisen taivaalla, kun Satakunnan lennoston noin kymmenen Hornetia on siirtynyt Lapin lennostolle. Lentotahti on ollut tavanomaista kiivaampi loppukesästä ja alkusyksystä. Harjoituksia on ollut pari kertaa kuussa.

– Lentotoiminnan intensiteetti pohjoisessa on kasvanut jos vertaa tilannetta aikaisempiin vuosiin. Konemäärät lisääntyvät, mikä näkyy Rovaniemelle, Ouluun ja Kuopioon rajoittuvan alueen lentotoiminnan kasvuna siten, että per kierros on enemmän koneita ilmassa, Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juha Salminen kertoo.

Syksyllä kiivas tahti

Puolustusvoimien mylläyksen takia lentojen määrä on Salmisen mukaan lisääntynyt tänä vuonna 10-20 prosenttia.

Lentotahti on kiivasta erityisesti syksyllä, kun pystytään harjoittelemaan iltapimeälläkin.

– Muutama viikon mittainen tiiviimpi lentoharjoitus on siirtynyt eteläisestä Suomesta pohjoiseen.

Pohjoisen taivaalla ovat lentäneet Lapin lennoston lisäksi muun muassa Karjalan lennosto, Kauhavan lentosotakoulu sekä ruotsalaiset Gripenit ja norjalaiset F16-koneet.

Esimerkiksi Rovaniemellä lennetään päivässä yleensä kolme lentokierrosta, joilla on ollut aiemmin 4-8 konetta kerrallaan. Nyt koneita saattaa olla liikkeellä yhtä aikaa 6-10.

Maanantaina alkaa uusi harjoitus

Ukrainan kriisiytyneen tilanteen takia on tehty tunnistuslentoja etelässä ja harjoitustoiminta on painottunut pohjoiseen.

– Toki näin on tehty ennenkin eli päivystyslentotoiminta on painottunut Suomenlahden alueelle ja pohjoiselle Itämerelle. Nyt siellä on hivenen vilkkaampaa, Juha Salminen toteaa.

Lentoharjoitukset jatkuvat jälleen maanantaina 6. lokakuuta, kun Lapin lennoston johtama Otava-harjoitus alkaa Oulunsalosta. Perjantaihin kestävässä harjoituksessa muun muassa lennetään Pudasjärven ja Perämeren lentoalueilla kymmenellä Hornetilla. Lisäksi Perämerellä järjestetään ilmatankkausharjoitus.