1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaiset

Rovaniemelle tänä vuonna 46 pakolaista - suurin osa Syyriasta

Rovaniemelle on tullut 33 kiintiöpakolaista tämän vuoden aikana. Viimeisin kiintiöpakolaisryhmä tuli Rovaniemelle torstai-iltana. Kiintiöpakolaisten lisäksi Rovaniemelle on vuoden aikana tullut 13 myönteisen oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa kuluvan vuoden aikana.

Rovaniemen kaupungin maahanmuuttajatoimistossa hoidetaan uusien kiintiöpakolaisten asioita. Kuvassa keskellä johtava sosiaalityötekijä Kaisa Salmela. Hänen takanaan sosiaalityöntekijät Hilkka Mäntymäki, kuvassa vasemmalla ja Ella Virtanen, kuvassa oikealla. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Torstaina tullut viiden hengen syyrialaispakolaisryhmä saapui Rovaniemelle Libanonista. Huhtikuussa Rovaniemelle on tullut 14 libanonilaista pakolaista Syyriasta. Lisäksi syyskuun alussa saapui 14 syyrialaista Jordaniasta.

He tulevat aika dramaattisista olosuhteista. Heidän pakonsa kotimaasta on ollut erittäin vaikea

johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Salmela

Vuodesta 2001 alkaen Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrä on ollut 750 henkilöä vuodessa. Syyriassa olevan sisällissodan vuoksi tänä vuonna on tehty päätös ottaa 300 kiintiöpakolaista enemmän.

Rovaniemen kaupungin maahanmuuttajatoimiston johtavan sosiaalityöntekijän Kaisa Salmelan mukaan myös Rovaniemelle on tullut syyrialaisia kahdessa viimeisessä kiintiöpakolaisryhmässä.

– He tulevat aika dramaattisista olosuhteista. Heidän pakonsa kotimaasta on ollut erittäin vaikea. He ovat menettäneet siellä kotinsa ja omaisuutensa ja siellä on ollut hyvin läheltäpiti -tilanteita. On ollut sekunneista kiinni, että luoti surmaa lapsen. Heillä on ollut hyvin traumaattisia kokemuksia, kertoo Salmela Rovaniemelle tulleiden pakolaisten oloista.

Tämän vuoden aikana Rovaniemelle tulleet kiintiöpakolaiset ovat lähinnä perheitä. Kaisa Salmelan mukaan vain muutama pakolaisista on yksinäinen pakolainen. Rovaniemen pakolaiskiintiö on 50.

– Kiintiöpakolaisia ei oteta enempää kuin nämä 33, mutta sen lisäksi meille on tullut 13 myönteisen oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa joten tänä vuonna kiintiötä on käytetty 46, sanoo Kaisa Salmela.

Pakolaisten tuloon valmistaudutaan hyvin

Kaisa Salmelan mukaan pakolaisryhmän tuloon aletaan toden teolla valmistautua noin kuukausi ennen heidän tuloaan paikkakunnalle. Se miten riippuu tietenkin pakolaisryhmästä ja heidän tarpeistaan.

– Ensiksi tietenkin hankitaan asunnot jotka kalustetaan hyvin vaatimattomasti. Sitten tehdään hyvin paljon verkostoyhteistyötä, muun muassa maistraatin, TE-toimiston, päivähoidon, koulun ja monien muiden kanssa. Lisäksi tulijoille varataan etukäteen terveystarkastukseen aika, luettelee johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Salmela tehtäviä ennakkotöitä.

Rovaniemelle on otettu vastaan kohtuullisen paljon pakolaisia vuosien aikana, mutta tarkkaa pakolaisten määrää on vaikea arvioida.

– Karkeasti arvioisin, että ehkä noin 500 pakolaistaustaista asuu tällä hetkellä Rovaniemellä, mutta voi olla enemmänkin. Sitä on vaikea arvioida, koska kaikki tänne tulleet pakolaiset eivät ole enää maahanmuuttajatoimiston asiakkaina, selittää Kaisa Salmela tämän hetken pakolaismäärää.

Rovaniemeä on pidetty pakolaismyönteisenä, koska kaupunki on ottanut kohtuullisen paljon pakolaisia. Pakolaiset ovat myös asettuneet Rovaniemelle aika hyvin.

– Toki meiltä muuttaa paljon pois eri syistä, mutta ne jotka täällä asuvat ovat löytäneet paikkansa. Lapset käyvät koulua ja aikuiset opiskelevat kieltä ja hankkivat ammatin. Vaikka Rovaniemi on ottanut väkilukuunsa nähden keskimääräistä enemmän pakolaisia, ei me silti olla edes kymmenen kärkipaikkakunnan joukossa siinä, että kuinka paljon meillä on täällä maahanmuuttajia, lisää Kaisa Salmela haastattelun loppuun.