1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkijat jäljittivät hiv-pandemian alkupisteen: Kaikki alkoi 1920-luvulla Kinshasassa

Tutkijoiden mukaan vilkas paikkakunta tarjosi otolliset olosuhteet viruksen leviämiselle.

Kuva: Yle

Maailmanlaajuiseksi vitsaukseksi kehittyneen HI-viruksen todennäköinen syntyhistoria on onnistuttu selvittämään. Science-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistun tutkimuksen tekijät etsivät pandemian alkupistettä DNA-näytteiden ja historiallisten asiakirjojen avulla.

Tutkijoiden mukaan virus siirtyi todennäköisesti metsästetyn lihan käsittelyn yhteydessä simpansseista ihmisiin eteläisessä Kamerunissa 1920-luvun tienoilla, mutta pandemiaksi hiv kehittyi vasta pari vuotta myöhemmin nykyisin Kongon demokraattiseen tasavaltaan kuuluvassa Kinshasassa.

Tutkijat ovat todenneet olosuhteiden olleen otolliset viruksen leviämiselle, sillä Kinshasa oli 1920-luvulla voimakkaasti kasvava ja hyvien rautatie- ja vesiyhteyksien varrella sijaitseva paikka. Asiakirjojen mukaan 1940-luvun lopulla Kinshasan kautta kulki vuosittain pelkästään junalla yli miljoona ihmistä.

Miesten osuus oli Kishasassa suuri ja tämän seurauksena siellä työskenteli paljon prostituoituja. Likaisia välineitä käyttäneet lääkärit saattoivat osaltaan edistää viruksen leviämistä.

Kinshasasta hiv levisi seuraavien vuosikymmenien aikana muualle Afrikkaan ja lopulta muille mantereille. Sittemmin HI-viruksen on saanut eri puolilla maailmaa lähes 75 miljoonaa ihmistä. Maailmanlaajuiseen tietoisuuteen HI-virus nousi vasta 1980-luvulla.

Kansainvälinen tutkijaryhmä työskenteli englantilaisen Oxfordin yliopiston ja belgialaisen Leuvenin yliopiston johdolla.