Kuinka pelastaa humalainen purjehtija? – Meripelastajien vaihtoviikko jakaa parhaat tiedot ja taidot

Eurooppalaiset Meripelastusseurat ottavat oppia toisistaan EU-rahoituksen turvin. Kahdeksan eri maan kesken käynnissä oleva vaihto-oppilasohjelma helpottaa kansainvälistä yhteistyötä ja jakaa hyväksi havaittuja tietoja ja taitoja eri maiden kesken.

Kotimaa
Pelastuslautta Meriturvan harjoitusaltaassa.
Yle

Etelä-Suomessa parhaillaan vieraileva ryhmä tutustui muun muassa merenkulun turvallisuuskoulutukseen Lohjalla. Tavanomainen tutustumiskäynti muuttui "tositoimiksi", kun ryhmä eläytyi rahtilaivan miehistön rooliin Meriturvan harjoitusaltaalla.

Tehtävänä oli pelastaa merihätään joutuneen purjeveneen matkustajat.

– Tämä ryhmä tuli meille muka tavalliselle tutustumiskäynnille, mutta heille valkenikin tuossa aulassa, että he ovat pienen rahtilaivan miehistö, joka on tullut onnettomuuspaikalle. Altaassa oli pieni purjevene, jossa oli selvästi jotain outoa meneillään, mutta esimerkiksi matkustajamäärästä ei ollut tietoa ja tätä tilannetta ryhmä sitten lähti selvittämään parhaaksi katsomallaan tavalla, pelastautumiskouluttaja Heikki Hämäläinen-Voima kuvailee alkutilannetta.

Harjoitus yllätti kansainvälisen vierailijaryhmän

Pelastajajoukko evakuoi veneestä lopulta viisi matkustajaa, joista yksi oli kovassa humalassa. Pelastustehtävä oli allasolosuhteista huolimatta yllättävän haastava, irlantilainen Helena Duggan tuskaili heti harjoituksen jälkeen.

– Todella raskas ja hankala tehtävä! Olosuhteet olivat hankalat ja tällaisessa tilanteessa sitä vielä jotenkin haluaisi erityisesti osoittaa omat kykynsä, joten tehtävä oli hyvin haastava.

– Tilanne oli hämmentävä, koska veneen matkustajat eivät olleet yhteistyökykyisiä. Aluksi myös yksi veden varassa ollut matkustaja jäi huomaamatta, joten haasteita riitti. Olosuhteisiin nähden harjoitus sujui kuitenkin hyvin, tanskalainen Gerhard Settgast pohdiskeli.

Vapaaehtoisten pelastajien kansainvälinen yhteistyö on harvinaista

Tosielämässä vapaaehtoisten pelastajajoukkojen kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan suuronnettomuuksissa eli aniharvoin. Meripelastusseurojen vaihtoviikon päätarkoitus onkin jakaa parhaat tiedot ja taidot eri maiden kesken.

Ainakin Lohjalla vieraillut seitsemän eri maan kansalaisen muodostama pelastajajoukko toimi saumattomasti yhteen vaikka käytännöissä ja varusteissa on myös maakohtaisia eroja.

– Esimerkiksi Saksassa ei olisi lähdetty nostamaan pelastettavia henkilöitä niin suureen laivaan, kuin mikä tässä harjoituksessa oli kyseessä. Pelastajat kyselivätkin useaan otteeseen harjoituksen aikana, että onko muuta apua saatavissa. Kun ei ollut, niin he totesivat sitten, että muita vaihtoehtoja ei ole kuin kiivetä laivaan. Eihän tässä ole mitään oikeaa tai väärää tapaa ja kaikki tuli pelastettua, joten siinä mielessä tämä meni hyvin, Heikki Hämäläinen-Voima summasi harjoituksen lopuksi.