1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

He neuvottelivat eläkeneuvottelut

A-studio pyysi eläkeneuvotteluita hyvin tuntevia henkilöitä arvioimaan työmarkkinajärjestöjen neuvottelijat.

Kuva: Yle

Viime viikon torstaina suomalaiset työmarkkinajärjestöt pääsivät sopuun uudesta eläkeratkaisusta. Julkisuudessa on kattavasti kerrottu, mitä eläkeneuvotteluissa päätettiin – mutta vuosikymmenen uudistuksen pääarkkitehdit ovat jääneet lähes kokonaan vaille huomiota. A-studio tutustui eläkeneuvottelijoihin!

Työmarkkinajärjestöt ovat sitoutuneet olemaan avaamatta eläkeuudistukseen liittyviä prosesessaja. Siksi tässä jutussa lähteinä käytetyt henkilöt esiintyvät nimettöminä ja ilman mainintaa heidän taustaorganisaatioistaan.

Lasse Laatunen, EK:n työmarkkinajohtaja

**
**"Hänen henkilökohtainen panoksensa oli tässä merkittävä. Tämä oli varmasti muillekin tärkeä asia, mutta erityisesti Lasselle. On tiedossa, että hän ei enää kovin pitkään palveluksessa ole. Hän sai tämän vaiheen elämässään hoidettua valmiiksi merkittävällä ratkaisulla. Hän oli aluksi aika paljon taustalla, mutta mitä lähemmäksi kalkkiviivoja tultiin, niin kyllä se oli Lasse, joka lankoja veti. Hän oli ne viimeiset ratkaisut hoitelemassa. Lasse halusi, että sopimus syntyy hänen aikanaan. Lasse oli tämän eläkeratkaisun takuumies, että sopu syntyy. Tämä työuraeläke on ollut Laatusen suunnitelmissa pitkään, mikä on siis SAK:lle suunnattu. Onhan se tietysti niin, et jos SAK ei ole mukana, niin ratkaisua ei synny."

"Tämän eläkeprosessin iso strategi oli tietenkin Laatusen Lasse, kuka muu muka? EK:ssa päätöksentekokoneisto on sellainen, että siellä on joku pieni vuorineuvoksista koostuva työvaliokunta. No totta helvetissä Lasse vie niitä kuusi-nolla. Olennaista on, että Lasse ei koskaan mokaa, siksi se ei saa koskaan kenkää. Sillä on niin suuri valta käsissään, että moni ei edes usko. Ihan hyvä, että jää eläkkeelle. Tämä järjestelmä voi vähän tervehtyä."

"Lassella on valtavan pitkä kokemus ja näkemys siitä, miten prosessi menee ja miten se saadaan maaliin. Totta kai hänellä on erittäin merkittävä rooli tässä, todella on. Hän on ihan pääroolissa siinä, miten neuvottelut menevät. Kyllä hän on EK:n ensisijainen pomo näissä asioissa ja (EK:n toimitusjohtaja) Jyri Häkämies kakkonen."

Vesa Rantahalvari, EK:n johtava asiantuntija

**
**"Vesalla on äkkiväärän tyypin maine ja hän on halki, poikki ja pinoon –ihminen. Täytyy sanoa, että hän hoiti oikein hyvin tämän prosessin ja neuvottelut tasapuolisesti toimiessaan teknisenä puheenjohtajana työmarkkinajärjestöjen asiantuntijaneuvottelijoiden kesken. Vesa on kasvanut todella paljon siinä roolissaan."

"Prosessin lähtiessä liikkeelle oli keskustelua siitä, onko reilua, että EK:n edustaja toimii puheenjohtajana. Näin jälkikäteen ajateltuna palkansaajapuolen murheet olivat turhia. Vesa hoiti niin neutraalilla tavalla raportoinnin johtoryhmälle, että siinä ei ollut mitään ongelmia. On täysin selvää, että luottamus työnantajapuoleen on vahvistunut tämän prosessin ja Vesan myötä. Olen valmis antamaan hänelle siitä kiitosta."

"Vesa samaan aikaan hoiti hommansa ihan korrektisti ja oli samalla sellainen halki, poikki ja pinoon -tyyppi. Hän osaa asiat ja haluaa koko ajan mennä eteenpäin. Se on musta luontevaa. Ihmisenähän Vesa on aika pelkistetty."

Antti Tanskanen, EK:n asiantuntija

"Antti on sellainen numeroidenmurskaaja. Hakkaa nopeasti EK:lle edullisia lukuja. Siinä hommassa pätevä kaveri."

"Lukenut käsittääkseni vakuutusmatematiikkaa tai teknillistä matematiikkaa. Rikkoo haluamansa luvut haluaamsa muotoon. Mieletön apu Vesalle."

Markku Jalonen, Kunta-alan työmarkkinajohtaja

**
**"Markku jaksoi yrittää hakea kompromissia Akavan suhteen. Hän on ollut pitkään näissä kuvioissa mukana, Harmi että osallistui vähemmän kuin olisi voinut."

"Halusi tuoda kaikkia pikkuasioita käsiteltäväksi, että siinä mielessä näkyy kokemattomuus neuvotteluissa. Asiat osaa, muttei neuvotella."

"Hän teki mielettömästi työtä, että saisi Akavan pidettyä neuvottelupöydässä. Pelkkää lähimmäisenrakkauttahan se ei ole, vaan taustalla on myös tulevat työehtosopimusneuvottelut. On tärkeää, että Kuntatyönantajan ja Akavan välit ovat kunnossa."

Markus Mankin, Kuntatyönantajien työmarkkinalakimies

"Kauhean fiksu tyyppi. Oli erittäin hyvä, että hän oli mukana. Välillä kun työnantajien ja palkansaajien välillä oli kärjekkäämpiä näkemyseroja, niin Markus toimi siinä tasapainottavana tekijänä välissä. En yritä mitenkään sanoa, että hän oli jotenkin lepsu, vaan hän osaa käsitellä asioita eri näkökulmista."

"Mukava ihmisenä, mutta aika lailla kaikkeen kantaan. Ihmisenä aika rakentava."

"Mankin yritti hakea sovittelevia ratkaisuja, nosti tärkeitä asioita esille."

Lauri Lyly, SAK:n puheenjohtaja

**
**"Hän on niin halukas saamaan sopua, että hän ei turhaa pelaile, vaan hakee avoimesti ratkaisua, jopa kortit paljastaen. Osittain se tarkoittaa sitä, että STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan ja SAK:n neuvottelijoiden pitää pitää Laurista kiinni."

"Myi itsensä ja taustatahonsa ensimmäisessä neuvottelussa heti. Julkisuudessa on ollut sellainen harha, että SAK:lle eläkeikä olisi ollut joku ongelma. Paskanmarjat! Ei se ollut mikään ongelma. Jos olisi ollut, niin hänen olisi pitänyt kävellä pöydästä ulos."

Janne Metsämäki, SAK:n edunvalvontajohtaja

"Miellyttävä henkilö, joka hoiti hyvin hommansa palkansaajajärjestöjen pääneuvottelijana. Hänellä oli iso vastuu, ei musertunut sen alle, vaan hoiti hommansa. SAK voi olla ylpeä Jannesta."

"Hänellä oli useita osa-alueita hoidettavaan. Sovitteleva ja asiallinen ihminen."

"Metsämäellä oli selkeä SAK:n agenda, mutta hoiti hommansa sovittelevaan tyyliin ja haki yhteisiä ratkaisuja. Huolehti aina, että pääsi käyttämään ensimmäisen palkansaajien puheenvuoron."

Katja Veirto, SAK:n vastaava asiantuntija

"Katja oli SAK:n neuvottelijoista se, joka lopussa pohti erilaisia rooleja, ehdotti ratkaisuja ja teki ehdotuksia. Hän hoiti käytännössä enemmän asioita. Hänellä oli halu ratkaista asioita, löytää sopua. Hän sitoutui prosessiin täysillä. Hän on kasvanut tässä neuvottelujen aikana todella paljon."

"Katjan rooli oli ehdottomasti suurempi SAK:n neuvottelijoista, ilman muuta."

"Toimi palkansaajajärjestöjen teknisenä sihteerinä. Mutta ei jäänyt sen roolin vangiksi. Katja käytti rohkeasti ja aktiivisesti puheenvuoroja. Ei ollut missään nimessä statisti."

Antti Palola, STTK:n puheenjohtaja

"Antti on suorasanainen, hän sanoo suoraan. Antti ei ole kuin Mäenpään Mikko, joka oli loppuun asti hyvin, hyvin diplomaattinen. Antti sanoo suoraan ja ei kuuntele mitä sattuu."

"Välillä huutaa. Se ei ole oikein hyvä, että aina leikistä suuttuu. Mukava kilttinä, mutta suoraviivainen ja vähän heikkohermoinen kaveri."

"Olisi voinut kuvitella, että Palolan rooli olisi ollut itsenäisempi. Liian usein SAK:n taskussa."

"Hän on huumorintajuinen ihminen ja sanoo asiat suoraan."

Minna Helle, STTK:n edunvalvontajohtaja

"Ei ole sovitteleva ihminen, suorastaan aika aggressiivinen ja tiukka. Pitkä kokemus näkyy etuna. Pystyy pyörittämään heikompia."

"Minna on tiukka. On henkilökysymys, tuleeko hänen kanssaan toimeen. Hän on henkilönä hyvin aktiivinen. Tietysti siinä on puolensa. Me ihmiset ollaan erilaisia."

"Hän hyötyy valtavasti kokemuksestaan, kun tuntee tätä prosessia niin hyvin. Lisäksi hän tuntee eri järjestöjen ja neuvottelijoiden ajatusmaailmoja. Hän pystyy lukemaan ajatuksia todella hyvin."

Sture Fjäder, Akavan puheenjohtaja

"Heillä on taas ensi keväänä liittokokous, jolloin valitaan uusi puheenjohtaja. Kun nyt Akavassa tämmöiset tavoitteet asetettiin ja lopputulos oli se, että tavoitetta ei saavutettu. Ja kun mietitään tämän uudistuksen painoarvoa, niin ei tämä nyt varmasti ole sellainen meriitti, joka laitetaan siihen plus-sarakkeeseen nykyisen puheenjohtajan jatkokaudelle."

"Hänhän on ollut kauhean kuuluisa tavastaan neuvotella, joka on ärsyttänyt käsittääksen palkansaajapuolen sisällä. Sture on aiheuttanut eripuraa ja tilannetta ei ole parantanut, että hän hyvin leimallisesti kertoo olevansa kokoomuslainen ja nämä kaksi muuta puheenjohtajaa (SAK:n Lauri Lyly ja STTK:n Antti Palola) ovat vähemmän leimallisesti demareita."

"Hän on äkkiväärä ihminen, jolle on tärkeää korottaa Akavaa itsenäisenä toimijana. Sellaisena, joka menee omia polkujaan eikä millään muotoa nöyristele SAK:ta eikä STTK:ta."

"Kaikki eivät Sturen tyylistä pidä, ymmärrän sen. Oikeasti hän ei ole niin paha kuin hän antaa ymmärtää."

"Olisi ollut Akavan etu, että Sture olisi ottanut vähän enemmän tosissaan nämä neuvottelut ja olisi paneutunut paremmin näihin kaikkiin asioihin."

Pekka Piispanen, Akavan yhteiskuntapolitiikan yksikön johtaja

"Hänhän ei ole neuvottelija, hän ei ole tehnyt tällaisia hommia. Sinänsä Pekka kyllä tuntee työeläkealaa, muttei tästä tulokulmasta."

"Ikävä todeta, mukavasta miehestä, että hänen kokemattomuutensa neuvottelijana näkyi todella selkeästi."

Jukka Pekkarinen, Valtiovarainministeriön ylijohtaja

"Hänellä oli mielessään vain, saako tällä ratkaisulla yhden prosenttiyksikön verran kestävyysvajetta kurottua umpeen vai ei. Pekkarinen hoiti asiantuntevasti, virkavastuunsa puitteissa oman tehtävänsä, kuten kuuluikin. Hän oli kiistaton kaveri, joka piti hallituksen tahtoa esillä koko ajan hyvin johdonmukaisesti. Hän oli neuvottelupöydissä ainoastaan silloin, kun hänet kutsuttiin paikalle ja silloinkin asiantuntijaroolissa. Pekkarinen ei ottanut mihinkään muuhun kantaa kuin kestävyysvajeen kuromiseen prosentilla. Ihmisenä Pekkarinen on hyvin järjestelmällinen, argumentoiva ja luottamusta herättävä. Muut todistukset ovat valhetta."

"Hänen roolinsa oli siinä mielestä mielenkiintoinen, hän oli aluksi hyvin tiukka siitä, mitä pitää saada aikaiseksi. Usein kävi niin, että hänen kanssaan jotain puhuttu ja sitten seuraavana päivänä hän pakitti siitä. Se tarkoitti tietysti, että silloin jouduttiin palaamaan nollapisteeseen."
"On selvää, että hän kävi keskustelua ministerinsä kanssa. En usko, että poliittinen ohjaus on ollut älyttömän vahvaa. Hänellä oli sellainen tyyli, kun tilanne meni vaikeaksi, että hän ei pystynyt perehtymään oikein yksityiskohtiin – ja tämä aiheutti ymmärrettävästi hankaluutta."

"Hän on puoliksi tiedemies. Ei hän ukaaseja tuonut, että sinänänsä ihan rakentava. Välillä Pekkarinen sekoili hommassa pikkuisen, mutta se johtuu varmaan kaikenlaisesta paineesta. Lopputuloksen hän sai aikaan, mutta ei se aina helppoa ollut. Hän oli selkeästi kovan paineen alla ja virkamiesvastuulla, eli täysin eri tilanne kuin muilla neuvottelijoilla. Se Jukan sekoilu vitutti välillä, mutta tietenkin kovan paineen alla ja välillä tekstit vaihteli ja muuttui. Mutta olennaista oli, että hänen linjansa oli häilyvä."

"Nostin hattua hänelle; tommoinen homma, jossa pitää taiteilla maan hallituksen, EK:n ja SAK:n välillä. Ei ole helppoa."

"Palkansaajapuolen kannalta Jukka ei ollut stabiileimmasta päästä. Alkuun hänen viestinsä olivat hyvinkin löysiä, mutta ne tiukkenivat koko ajan. Tämä loi kauheasti paineita neuvotteluihin. Hän on itse ihmisenä mukava ja rauhallinen, mutta tässä oli vähän hukassa."