Näkökulma: Onko Teppo aggressiivinen huutelija?

Älä pidä ketään niin vaikeasti muistisairaana, ettei hänen kanssaan voi tehdä mitään. Opettele mieluummin tuntemaan hänet, kirjoittaa Ylen Hoivakoti kuntoon -sarjan valmentaja Taina Semi.

Kotimaa
Taina Semi.
Taina SemiYle

Minä olen Teppo ja asun palvelukodissa. Olen 90-vuotias eläkkeellä oleva rakennusinsinööri.

Sairastan Alzheimerin tautia. En pysty ilmaisemaan itseäni kovin hyvin sanallisesti.

Muistisairaus on siepannut ajan ja paikan tunteen. Mitä tapahtuu omalle ihmisyydelleni palvelukodissa? Mitä tapahtuu vapaalle tahdolle ja arvoille? En tiedä, missä olen ja miten pääsen ”sinne”? En tiedä kuka olen? Kuinka itsetuntoani, minuuden tunnetta tai itsearvostusta ylläpidetään? Onko muisti ainoa asia, joka vaaditaan minuuden tunteeseen?

Vaatiiko ihmisyys tunteen siitä, kuka olen tai kuinka sovin tähän maailmaan?

Olen herrasmies. Minulla on ammatillinen asenne jäljellä. Olen harrastanut kuorolaulua koko ikäni. Ymmärrän hyvin sanoja ”systeemi” tai ”järjestelmä”. Mittailen ahkerasti huonekaluja ja seinäpintoja. Touhuilen kovasti tyhjien pöytien ympärillä.

Laskeskelen sormilla lapsiani varmistaen, että en ole hukannut kolmesta lapsestamme ainuttakaan. Kaipaan vaimoani ja etsiskelen häntä. Iltapäivisin kävelen huoneessani, yritän riisua vaatteitani ja kompastelen housunlahkeisiin. Kävelystäni on alkanut tulla huteraa.

Minulla on paljon peräänkatsojia ja kärsimyskruunun sovittajia.

Haluan, että minua tuetaan, jotta voin kukoistaa nykyisessä elinympäristössäni. Älä pidä minua niin vaikeasti muistisairaana, että kanssani ei voi tehdä mitään. Opettele mieluummin tuntemaan minut.

Älä torju ihmisyyttäni, vaikka sairauteni on edennyt vaikeaan vaiheeseen – älä ahda minua siihen yleiseen uskomukseen, että olen fyysisen ja henkisen toimintakyvyn sekä persoonallisuuden menettänyt ihminen.

Kykenen yhä kokemaan tunteita, sekä positiivisia että negatiivisia. Anna mahdollisuus jakaa nämä tunteet, ole halukas olemaan läsnä. Muuten saatan hämmentyä ja tulla sekavan oloiseksi.

Älä näe minua vain puutteiden ja ongelmien kautta, katso kokonaisena ja elävänä ihmisenä.

En ole "aggressiivinen huutelija, syötettävä, kuivitettava, holhottava ja suihkutettava".

En ole tekemisen kohde vaan viisauden ja kokemuksen lähde. Merkityksellisiä asioita on mahdotonta kitkeä pois sydämestäni.

Omahoitaja Annu opettelee tuntemaan minut. Hän haastattelee läheisiäni. Hän ottaa selvää tärkeistä asioistani, mieltymyksistä, lempiasioista sekä arvomaailmasta.

Hän havainnoi toimintaani ja käyttäytymistäni. Hän järjestää iltapäivän touhuiluhetkiin vuokaavioita, joiden avulla saan toteuttaa ammatillista asennettani. Hän antaa suudella kättään. Hän istahtaa pöytään ennen minua, koska herrasmiehet eivät istu ennen naisia. Hän ottaa aidosti huomioon arvomaailmani.

Hän perustaa herrasmiesten kuoron ja järjestää esityksiä naapurikerroksiin.

Omahoitajani Annu on huomannut tasapaino-ongelmani ja pyytää talon fysioterapeutilta konsultaatiota tasapainoharjoitteisiin. Annu keskustelee kanssani ja pitää yllä identiteettiäni minulle tuttujen sanojen ja sanontojen avulla.

Valokuvat rakkaistani ovat huoneeni seinällä nimettyinä. Annu on laittanut sinne myös oman kuvansa.

Jotta elämänlaatuni on paras mahdollinen, tarvitsen rikastetun sosiaalisen ympäristön.

Se tukee minua, kun toimintakykyni on sairauden takia alentunut. Tarvitsen tilaisuuksia läheisyyteen toisten ihmisten kanssa.

Täällä meitä asuu joukko erilaisia persoonallisuuksia. Olemme kuin yhteiskunta pienoiskoossa.

On mahtavaa, että tämä huomioidaan henkilökunnan kielenkäytössä, käyttäytymisessä sekä kirjallisessa ilmaisussa.

Saan henkilökohtaisen elämäntapasuunnitelman, ja päivittäin kirjataan niitä asioita, jotka ovat tärkeitä juuri minulle. Parasta on, että henkilökunta, omaiset ja me asukkaat neuvottelemme ja teemme yhteistyötä.

Tehtävä palvelukotien oma- ja vastuuhoitajille:

Yritä saada selville 100 asiaa omasta asukkaasta.

  1. Haastattele minua
  2. Haastattele omaista
  3. Havainnoi käyttäytymistäni
  4. Analysoi toimintakykymittarit, esim. MMSE: keskittymiskyky, lukeminen, kirjoittaminen, muistaminen – "pystyn lukemaan ja ymmärrän luettua tekstiä".
  5. Kognitiivinen toimintakyky (tarkkaavaisuus, havaintokyky, muisti, ajattelu, kieli, oppiminen ja päätöksenteko) – miten toiminta on heikentynyt ja mihin tarvitsen tukea? Miten se näkyy ruokailussa tai käyttäytymisessä?
  6. Nykyinen terveydentilani
  7. Lempiasiat: lempinimi, musiikki, vaatteet, vuorokaudenaika, ruoka, herkut, taide/kulttuuri, harrastus, askare, vuodenaika, kukka, väri jne. Voit keksiä itse lisää yhdessä kanssani
  8. Persoonallisuus: "millainen luonne minulla on"?
  9. Muisto, pieni tarina elämän varrelta, sanonnat ja lempi-ilmaukset
  10. Inhot, toiveet, tarpeet: emotionaaliset, fyysiset, sosiaaliset ja henkiset/hengelliset tarpeet – mikä lohduttaa, mikä järkyttää, mitä inhoan, mihin olen kiintynyt, elämäni saavutukset ja palkinnot, elämäni roolit, ammatin ja työuran merkitys.

Kerää tietoa pikkuhiljaa, hyödynnä tiedonkeruussa pesuhetket, ruokailu- ja aktiviteettihetket.

Kun olet saanut tiedot kerätyksi, kirjoita löydetyt tiedot ranskalaisin viivoin minä-muotoon.

Lukekaa tiimeissä ääneen ja analysoikaa yhdessä, miten löydetyt tiedot siirretään asukkaan arkeen sekä hoito- ja palvelusuunnitelmaan tarpeina/voimavaroina, tavoitteina ja toteutuksena. Peilatkaa päivittäistä kirjaamista suhteessa hoito- ja palvelusuunnitelmaan.

Pidä huoli, että ainakin 20 asiaa toteutuu asukkaan arjessa päivittäin.

Taina Semi
Kirjoittaja on Hoivakoti kuntoon -sarjan valmentaja ja työyhteisökouluttaja.

Hoivakoti kuntoon -kampanjan logo
Juha Kiiskinen / Yle

Hoivakoti kuntoon -sarja jatkuu A-studiossa maanantaina 6.10. klo 21.00 (TV1)

Muita tehtäviä hoivakodeille löydät täältä.

Lisää tietoa Hoivakoti kuntoon –projektista osoitteessa yle.fi/hoivakotikuntoon