Lomautus muutti koulupäivää – osa lapsista pääsi puolukkaan

Kokkolan kaupungin säästötoimet näkyivät perjantaina käytännössä perusasteen kouluilla, kun puolet opettajista oli lomautettuina. Opettajat olivat raapineet päitään ankarasti, jotta oppilaille keksittiin mielekästä tekemistä. Virkistävin päivä oli varmasti Ruotsalon koulun oppilailla, sillä he pääsivät kisaamaan rehtoria vastaan puolukanpoiminnassa.

Kotimaa
Kuvasa lapsia puolukassa
Kalle Niskala / Yle

Ruotsalon koulun noin 60 oppilasta kiipesi varhain perjantaiaamuna bussiin ja hurautti neljän aikuisen kanssa Kannuksen Viirteenkankaalle. Tarkoitus oli kerätä puolukkaa ja herkutella grillatulla makkaralla.

Lasten mielenkiinto saatiin pysymään poiminnassa, kun samalla julistettiin kisa: rehtori vastaan kaikki kuutisenkymmentä oppilasta.

Rehtori oli kisan ennakkosuosikki, sillä hän oli osallistunut puolukan poiminnan MM-kisoihin ja keräsi marjaa isolla haravalla. Silti lapset voittivat poimintakisan. Rehtorin ämpäriin kertyi vain kymmenisen litraa, kun pienet kätöset keräsivät kaksi kertaa enemmän.

Kukaan ei sumusta huolimatta eksynyt ja marjaa kertyi kiitettävästi, kaikkiaan kolmisenkymmentä litraa.

Lapsille lomautuspäivä näyttäytyi mukavana metsäretkenä. Opettajille taas päivä oli teettänyt paljon töitä, kertoo luokanopettaja Lotta Vähäkangas. Vaikka metsäretki sopii koulun luonnonvarateemaan, opiskelematta jäi esimerkiksi kieliä.

– Toivoisin, etteivät lomautukset näyttäydy lapsille huonolla tavalla, vaan heille jää tästä hyvä muisto. Kun me ilman suunnittelupäiviä olemme tällaisen retken yrittäneet järjestää, niin onhan siinä joku ristiriita. Suunnittelupäivinä me nimittäin olimme lomautettuina, kertoo Vähäkangas.

Vähän aikuisia, paljon lapsia

Mäntykankaan koululla perjantai oli mediakasvatuksen ja elokuvien päivä. Maanantaina oppilaat opiskelevat lukupajoissa. Halkokarin koululla vietettiin lomautuspäivää Tove Jansson -teemalla.

Toivoisin, etteivät lomautukset näyttäydy lapsille huonolla tavalla, vaan heille jää tästä hyvä muisto.

luokanopettaja Lotta Vähäkangas

Parakeissa majailevan Isokylän koulun runsaat 400 oppilasta olivat lomautuspäivänä vain 16 aikuisen valvonnassa. Päiväksi oli pitänyt keksiä jotain mielekästä tekemistä niin, että kuitenkin turvallisuus olisi taattu. Kuudensilla luokilla koulupäivä oli niin tavallinen, että tehtävänä oli historian koe.

Kolmen viidennen luokan parakissa opettajat päättivät sekoittaa oppilaat ja tarjoilla opetusta teemoittain. Yhdessä luokassa piirrettiin ja luettiin, toisessa katsottiin elokuvaa ja kolmannessa tehtiin äidinkielen ja matematiikan oppimispelejä.

"Eikö ole oikeata koulua?"

Luokanopettaja Ilona Isoaho oli huomannut, että aluksi erilainen koulupäivä oli kovasti oppilaiden mieleen, olihan se vain kolmen tunnin mittainen. Lopulta kuitenkin osa lapsista jopa kaipasi tavallista koulupäivää.

– Melko pian tuli soraääniä, että onko pakko lukea näin pitkään kirjaa tai eikö ole mitään oikeata koulua. Joku jopa ihmetteli, että meillä menee kaksi päivää hukkaan tämmöisessä koulunkäynnissä.

Isoaho arvioi, että lomautus aiheuttaa sen verran takapakkia opinnoissa, että joissain aineissa täytyy kiriä hiukan tavallista nopeammin asiat eteenpäin, ettei opetussuunnitelmasta jäädä lopulta jälkeen. Normaaliopetuksesta jäivät uupumaan jakotunnit, erityisopettajien tunnit, kielten tunnit ja lukuainetunnit.

Joulujuhla jää väliin

Maanantaina kouluilla on toinen opettajien lomautuspäivä. Loput perusasteen opettajien lomautuspäivistä ajoittuvat joulukuulle. Opettajat harmittelivat, että monelta heiltä jää joulujuhla väliin ja hyvät joulut lapsille toivottamatta.

Pisin lomautusjakso on lukiossa, jossa opettajat ovat poissa kaksi viikkoa. Perusasteen opettaja Ilona Isoaho ihmettelee, miten kahden viikon lomautus voi olla vahingoittamatta oppimista, kun parin päivän vaikutuksiakin joutuu paikkailemaan:

– Ei tällaista niin kauan pystyisi jatkamaan ilman, että se haittaisi oppimista. Lukiolaisilla on kuuleman mukaan ollut todella rankkaa, harmittelee Isoaho.

Opetustoimen on määrä säästää lomautuksilla ja vapaaehtoisilla vapailla runsaat 400 000 euroa.