Väärin käytettynä ilmalämpöpumpusta tulee energiasyöppö

Väärin käytetystä ilmalämpöpumpusta voi tulla energiasyöppö. Toiminnon valintaa ei asiantuntijan mukaan pohjoisissa oloissa kannata jättää automaatin varaan. Myös huoltaminen on tärkeää: sen vaikutus pumpun energiankulutukseen on kymmeniä prosentteja.

tekniikka
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.
Yle

Ilmalämpöpumpusta tulee energiasyöppö, jos sitä käytetään automaattitoiminnolla ja lähettyvillä on lämmittävä takka tai sähköpatteri. Tuolloin pumppu pyrkii pyydettyyn lämpötilaan välillä lämmittämällä, välilä jäähdyttämällä huoneilmaa.

Toimitusjohtaja Vesa Malmberg Lämpöpartiosta suositteleekin, ettei pohjoisissa oloissa käytetä automaattitoimintoa lainkaan, vaan lämmityskaudella valitaan lämmitystoiminto. Kesällä taas tarvittaessa jäähdytetään.

Malmbergin suositus on pitää pumppu aina päällä, lämpötilapyyntö sopivaksi asetettuna. Kun pumppu laitetaan vaikkapa 20 asteeseen, muu lämmitys kannattaa pudottaa 5 astetta pienemmälle eli esimerkiksi sähköpatterit 15 asteeseen.

– Silloin pumppu on aina ykkösenä. Niissä huoneissa, jonne pumpun teho ei riitä, nostetaan pattereiden lämpötilaa, sanoo Malmberg.

Jos pumpussa on oma termostaatti joka haistelee lämpötilaa, se pitää huoneen lämpötilan kohdallaan. Puhallustehon säätö saa kuitenkin olla automaatilla, jolloin pumppu lisää puhallusta huoneilman viilentyessä alle pyydetyn lämpötilan.

Vaikka jonkun mielestä pumpuissa voikin olla turhan paljon nappuloita, niistä tarvitaan Malmbergin mukaan lopulta vain harvaa.

– Lämpötilan säätö, puhallusohjainten suuntaaminen ja puhallustehon säätö. Lopulta kun muut ovat oikein, pelkällä lämpötilan säädöllä saadaan hyvä säästö.

Huollon merkitys todella suuri

Lämpöpumpun huoltaminen on tärkeää, sillä huolto vaikuttaa pumpun omaan energiankulutukseen jopa 30–50 prosenttia, sanoo Vesa Malmberg:

– Suodattimen pöly ja likaisuus näkyy heti tehossa. Myös ulkoyksikkö pitää tarkistaa lehtien ja roskien varalta vaikkapa kerran vuodessa, ennen syksyn lämmityskauden alkua.

Kaikkiin taloihin tai asuntoihin pumppu ei kuitenkaan ole oikea apu.

Suodattimen pöly ja likaisuus näkyy heti tehossa.

toimitusjohtaja Vesa Malmberg Lämpöpartiosta

– Esimerkiksi sillloin jos talo on kovin sokkeloinen talo tai takkaa lämmitetään kovasti. Mutta jos sisäilmaa voidaan kierrättää, siitä saa toki lämmön hyötykäyttöön, muistuttaa Malmberg.