Supo: Anonyymi uhkailu jää netissä pääosin huutelun tasolle

Tulisiko huolestua, kun naamiopäinen hahmo uhkailee Youtubessa Suomen hallitusta "vallankumouksella"? Suojelupoliisin mielestä ei.

Kotimaa
Kuvakaappaus Anonymous-ryhmän julkaisemasta Youtube-videosta.
Youtube

Videon julkaisu käy tänä päivänä jopa sutjakkaammin kuin kirjeen kirjoittaminen ja postitus. Kenties siksi internet täyttyy anonyymeistä uhkailuviesteistä ja muusta huutelusta.

Mutta kun anonyymin uhkailun kohteena on Suomen valtio, alkaa Suojelupoliisikin kiinnostua.

Esimerkiksi tässä (siirryt toiseen palveluun) Youtubessa julkaistussa videossa naamioon sonnustautunut hahmo syyttää pääministeri Alexander Stubbia Suomen viemisestä Natoon. Hahmon mukaan Anonymous-ryhmän "toiminnan" oli määrä alkaa Helsingissä 5. päivä marraskuuta.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorvalle mainittu video on tuttu. Portaankorvan mukaan tarvittaessa viranomaiset selvittävät tämän kaltaisten viestien todenperäisyyttä ja taustoja tarkemmin.

– Totta kai Supoa kiinnostaa, kun valtion turvallisuus on kyseessä, Portaankorva sanoo.

Yksittäiseen videoon Portaankorva ei kuitenkaan ota kantaa. Yleisesti ottaen Portaankorvan mielestä ei ole syytä huoleen.

– Tämänhetkisen tiedon valossa nämä tuntemattomuuden suojista huudellut viestit näyttävät pääosin jäävän huuteluksi nettimaailmaan, Portaankorva sanoo.

Nettimaailman huuteluksi taisi jäädä tämäkin puhesyntetisaattorilla tuotettu viesti. Kohtalokas viides marraskuuta tuli ja meni, mutta tietoja attentaateista ei ainakaan Yle Helsingin korviin kantautunut.