Jättiagaavesta tuli Turun kasvitieteellisen puutarhan julkkis – vielä ehtii nähdä kukkaharvinaisuuden

Kukkiva jättiagaave houkuttelee kasvien ystäviä Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan. Ylipuutarhuri joutuu jättämään kasvin kuolleenakin hetkeksi näytille suuren kiinnostuksen vuoksi.

luonto
Jättiagaave
Jättiagaaven viimeiset kukinnotMinna Rosvall / Yle

Turussa kukkiva jättiagaave on herättänyt runsaasti huomiota Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Elokuun lopulla alkaneen kukinnan jälkeen jättiagaavea on käyty ihmettelemässä runsain joukoin.

– Kyllä tästä on tullut meidän julkkis. Vähäksi aikaa jätän sen nykyiselle paikalleen, vaikka tätä huonetta kohta uudistetaankin.

Jättiagaave kukkii vain kerran viidessäkymmenessä vuodessa. Kukinnan jälkeen koko kasvi kuolee. Ylipuutarhuri Simo Laine kertoo, että kasvin selviämisestä kukinnan jälkeen on ollut epäselvyyttä.

– Yleensähän vain kukinto kuolee, mutta tässä tapauksessa koko kasvi kuolee, painottaa Laine.

Ylipuutarhuri huomasi sattumalta kukinnan lähestyvän. Kasvi alkoi kasvaa pituutta huimasti. Elokuun lopulla kasvin latvan kukat aukesivat.

Jättiagaaven kukka
Jättiagaaven kukkaMinna Rosvall / Yle

Ylipuutarhuri toivoo uuden kasvin syntymistä

Jättiagaaven kukinta on lopuillaan, mutta ampiaiset kiertävät kukintoja ahkerasti. Niitä on kukkien ympärillä niin paljon, että osa ampiaisista eksyy välillä pörisemään kasvihuoneessa vierailevan korvan juureen. Ylipuutarhuri Simo Laine toivoo, että ampiaiset saisivat pölytystä aikaan, ja näin kasville saataisiin jälkeläisiä.

Viimeinen kärkikukkanuppu tai kukintoryhmä on avautunut.

Simo Laine

– Siellä on ollut runsaasti ampiaisia. Kun näitä alimpia kukkaryhmiä katselee, huomaa ettei mitään siemeniä ole tulossa. Odotamme, jos tuonne ylös tulisi.

Lähiviikkoina kukinnot muuttuvat ruskeiksi. Niin on tapahtunut jo alimmille kukille.

– Viimeinen kärkikukkanuppu tai kukintoryhmä on avautunut. Alimmissa on enää kuihtuneita kukkia.

Ylipuutarhuri Simo Laine ja jättiagaave
Ylipuutarhuri Simo Laine ja jättiagaaveMinna Rosvall / Yle