1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juurekset

Tässäkö uusi ruokahitti? – sokerijuurikasta voikastikkeella

Sokerijuurikas sopii hyvin myös vaikka illanistujaisten herkuksi parsan tapaan. Tutun juurikkaan käyttöä kokeiltiin uudella tavalla Turun Ruokamessuilla.

juurekset
Sokerijuurikasta voikastikkeella.
Sokerijuurikasta voikastikkeella.Minna Rosvall / Yle

Kotimaisen sokerijuurikkaan viljelijä Pekka Myllymäki sai erikoisen puhelinsoiton. Hän oli menossa puhumaan sokerijuurikkaan viljelystä Turun Ruokamessuille, mutta häntä pyydettiinkin kokkaamaan juurikasta.

Helsinkiläisen ravintola Aidon keittiömestari Kimmo Ylisuvanto halusi ryydittää makeaa juurikasta voikastikkeella ja tarjoilla herkkua messuilla. Pekka Myllymäki naurahtaa, että tilaisuus oli hänelle historiallinen.

– Tässä voi sanoa, että tällä suutarilla ei ole kenkiä. En ole koskaan valmistanut sokerijuurikasta tällä tavalla. Toisaalta en itse vastaa meillä kotona keittiöhommista, kertoo Myllymäki.

Sokerijuurikasta leikkuulaudalla
Sokerijuurikasta voi leikata kuin lanttua.Minna Rosvall / Yle

Kiehautus ja voikastike päälle

Keittiömestari Kimmo Ylisuvanto kertoo, että hänen mielestään sokerijuurikas sopii hyvin käytettäväksi ruuanlaitossa. Juurikkaan peseminen on kylläkin työlästä.

– Isoa juurikasta ei voi heti tuoda keittiöön. Se on niin multainen, että se kannattaa pestä aluksi jossain muualla, neuvoo Ylisuvanto.

Keittiömestari pilkkoo juurikkaan pieniksi paloiksi. Juurikas tuntuu olevan vahvuudeltaan lantun luokkaa, joten se on melko helposti leikkautuvaa. Sen jälkeen noin kymmenen minuutin kiehautus, ja juurikas on valmis tarjottavaksi.

Sokerijuurikas voikastikkeella saa messuyleisöltä kiinnostuneen vastaanoton. Ennen kokkailutuokiota juurikasta maistatettiin myös raakana. Silloin se maistui melko makealta, mutta kiehautus loivensi makua. Sokerijuurikas muistuttaa ehkä eniten parsaa.

Viljelijä Myllymäki on tavallaan hämmentynyt juurikkaan suosiosta. Hän kertoo, että kyllä juurikasta voisi myydä suoraan tiloilta.

– Yleensähän juurikkaat menevät tiloilta suoraan Säkylän sokeritehtaalle, mutta kiinnostuneiden kannattaa käydä kysymässä tuotteita suoraan viljelijöiltä.

Sokerijuurikasta maistatettiin Turun Ruokamessuilla.
Sokerijuurikasta maistatettiin Turun Ruokamessuilla.Minna Rosvall / Yle
Lue seuraavaksi