Tuomiojalta kovaa kritiikkiä medialle: "Sanot mitä tahansa, se on otsikko"

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kritisoi ulkoministeriön virkamiestyöryhmän Nato-lauseesta noussutta kohua. Tuomiojan mielestä journalismi on köyhtynyt.

Kotimaa
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kritisoi kovin sanoin journalismin nykytilaa.

– Toivoisin, että meillä olisi sellaista journalismia, joka ei ottaisi vain väitettä väitteenä, vaan pysähtyisi tekemään vähän töitä ja näkemään vaivaa, Tuomioja sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Kuluneella viikolla vuosi julkisuuteen ulkoministeriön virkamiestyöryhmän tulevaisuuskatsaus, jossa sanottiin Nato-jäsenyyden selkeyttävän Suomen asemaa. Tuomiojan mielestä uutisessa oli irrotettu yksi lause kokonaisuudesta.

– Sitten lähdetään panemaan mikrofonia eteen ja odotetaan, että pitäisi jotain siitä sanoa. Sanot mitä tahansa, se on otsikko. Jos juokset mikrofonia pakoon, se on vielä suurempi otsikko, Tuomioja kuvaili kohua omasta näkökulmastaan.

Tuomioja kutsui nykypäivän köyhtynyttä journalismia "maailma on pannukakku -journalismiksi".

– Tällä tarkoitan sitä, että löytyy joku, joka ilmoittaa, että maailma on pannukakku. Sitten tehdään otsikko. Seuraavana päivänä professori se-ja-se kiistää: maailma on pyöreä. Tätä voidaan pyörittää vaikka kuinka kauan, Tuomioja selitti.

– Ketään ei kiinnosta se, mikä on tausta, hän jatkoi.